Vikingakultur i Jämtland

Norden har i över 1000 år varit känd för vikingarna, ett handelsfolk som reste runt hela världen. Älskad och fruktad, men har i mångt och mycket blivit en del av vår identitet.

Viking-anorna i Jämtland är tydliga, vi har Sveriges nordligaste runsten, Frösöstenen, som ristades omkring år 1050 i samband med Jämtlands kristnande. Den 580 km långa St Olavsleden, som går från Sundsvall i öst till Trondheim i väst. Jamtamot som är över 1000 år gammalt och fortfarande är en mötesplats för handel. Vi har en vikingaförening med autentiska kläder, eget långhus och långbåt, samt såklart Jamtli som har utställningen Vikingar som bl.a. består av de unika Överhogdalsbonaderna.

Jamtamot, eller jämtarnas möte var jämtarnas "ting" och därmed en plats där man satte lager och löste dispyter. Det hölls den vecka där 12 mars (Gregoriusdagen) infaller. Även om Jamtamot har ändrats, kvarstår 12 mars som Republiken Jämtlands nationaldag och Gregoriemarknaden hålles fortfarande i slutet på motsveckan.

Varje år sedan 1935 har Wilhelm Peterson-Bergers Arnljot spelats här i stan, en berättelse från tiden då asatro och kristendom var en del av Jämtland. Starka krafter jobbar för att lyfta vikingaarvet och Jämtlands vikingadagar är ett produkt av det. 

Vikingakulturen i Jämtland växer, så håll ögonen öppna för nya möjligheter att uppleva det fornnordiska.

Daniel Kåven

Daniel Kåven är en eldsjäl från Norge som verkar för att utveckla Jämtland som region och synliggöra de möjligheter som finns här.

kaaven har 61 inlägg så långt.Se alla inlägg av kaaven

174 tankar om “Vikingakultur i Jämtland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *