Upptäck sommaren i Vemdalen

I Vemdalen finns det mängder av spännande upplevelser och äventyr för hela familjen. Mest känd är destinationen förstås för vinterns skidåkning i de tre skidområdena Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna med gemensamt liftkort. Men minst lika frestande är destinationens sommaraktiviteter så som vandring, fjällfiske, golf, fjällridning paddling och mycket mer. Vi på Jämtlandsguiden har sammantsällt sju sommartips inför din semester i Destination Vemdalen.

Foto: Karl Vertergård, Vemdalen

1. Vemdalen är en riktig pärla när det kommer till enkla dagsturer för fjällvandring. Vemdalen har lättvandrade leder kantade med äventyr och upplevelser runt stugknuten. Finn-fem-fall är en kul utmaning där du för varje vandring har ett vattenfall som dagsmål. Varför inte passa på att ta med dig badkläder och ta ett dopp i en utav vattenfallen. Eller varför inte ta en tur i till Sonfjällets nationalpark, vandra på egen hand eller med guide. Läs mer om fjällvandring i Vemdalen.

2. Fjällfiske för både den mest erfarne fiskaren och nybörjaren. Fiske har en lång tradition i Vemdalen. Ingen lämnar oss utan en god fiskehistoria i bagaget. Fiske i Vemdalen är fjällfiske när det är som bäst. Här finns både rinnande vattendrag som är perfekt för flugfiske, där vi varmt kan rekommendera Ljusnan och Veman. Det finns även bra abborrfiske och gäddfiske i Klövsjön. I Vemdalen finns det även många put- & takevatten som är enkelt att ta med hela familjen på.

3. Spela golf på två fina golfbanor med härlig fjällkänsla och fantastisk utsikt. Både i Klövsjö och Hede hittar ni två fina golfbanor. Under veckorna 29-30 pågår de populära golfveckorna med tävlingar och roligheter. Det bästa med våra golfbanor i destination Vemdalen är att man kan ”prova på” utan grönt kort. Testa att slå på ranchen eller ta en runda på korthålsbanan i Klövsjö.

4. Fjällridning från ett par timmar till flerdagarsturer med övernattning på fjället. Trumvallens fjällräddning erbjuder riktiga äventyr där man får uppleva orörd vildmark och cowboyliv på riktigt.

5. Cykla längs fjällryggar, på mysiga skogsstigar eller tuff landsvägscykling. I vår cykelkarta hittar du förslag på 13 olika turer, men självklart finns oändliga områden att upptäcka från sadeln. En upplevelse är att hyra en elcykel att ta sig fram på. På så sätt blir cykelturen betydlig enklare och du orkar lägga flera mil bakom dig eller kanske till och med en topp.

Foto: Karl Vertergård, Vemdalen

6. Trail running i vacker fjällmiljö. Likaså som att vandringen i Vemdalen är lättillgänglig är även löpningen bara ett steg bort. Att springa och se ut över vida fjäll och verkligen känna in naturen är något helt annat än löparrundan runt kvarteret.

7. Paddla kanot och kajak på vackra Klövsjön och ta en picknick vid Sundet måste bara upplevas. En annan fin dagstur är att paddla från campingen i Vemdalen ner till Håsjön i Vemhån. Kanoter, kajaker och flytvästar finns att hyra.

NYHET. Ta liften upp på Hovdetoppen. Liften i Vemdalen har inte varit öppen sommartid sedan 1999 men i sommar öppnar Hovde Express för en kul dagsaktivitet för hela familjen. Liften är öppen vecka 30-31 onsd-lörd. Väl på toppen väntar go’fika på Hovdestugan för den som vill. Det kommer också att erbjudas en tipspromenad och annat skoj för barnen. Läs mer om sommarliften här.

Missa inte:

Golfveckor, 16–28 juli.
Golfveckorna i juli har genom åren utvecklats till att bli en riktig höjdpunkt bland golffantaster från hela landet. Varje tävlingsdag avrundas med ”after golf” och skönt restauranghäng.

Vemdalen Bike Challenge, 21 juli.
Det här är en riktigt skoj cykeltävling för hela familjen! En lekfull tävling med start och målgång vid Lövåsgården i Vemdalen By. För de yngsta deltagarna blir det en 500 meter lång slinga att ta sig igenom. För de mellan 9–15 år är det en lite tuffare 2,5 km lång bana att bemästra.

Foto: Karl Vertergård, Vemdalen

Vemdalens Vandringshelg, 2–5 augusti.
Fjällvandring i Vemdalen är sommarens finaste äventyr, med varierande leder som passar de allra flesta. Under Vemdalens Vandringshelg får du chans att uppleva fjällen med hjälp av proffsiga guider, trevligt sällskap, lunch på fjället och nybäddade sängar. Följ med på guidade turer i Sonfjällets nationalpark (flora & fauna eller björnspaning), det trolska Fettjeåfallet och vackra Oxsjön. Läs om Vandringhelgen här.

Vemdalen Fjällmaraton, 24-25 augusti.
Du väljer om du vill springa 45 km, 35 km, 25 km eller 11 km. Banorna bjuder på varierade höjdprofiler och det finns något som alla klarar av. Spring längs fjällryggar, leder och spänger på kalfjället mot målet vid skidområdet på Vemdalsskalet. Fjolårets nyhet med en Minimara 24 augusti för barn blev en succé med hela 140 deltagare. Den får självklart en uppföljare även i år.