Leken tas på största allvar på Teknikland

Ett besök på Teknikland strax utanför Östersund är spännande för både barn och vuxna. Här rör du dig i tid och rum och kan ta del av allt från radiosändningar, kurirverksamhet under andra världskriget, spionage under kalla kriget och Östersunds garnison - uppgång och fall. Det är en plats full av fordon, flyg, minnen och aktivitet.

Teknikland är ett stort och imponerande upplevelsemuseum för alla generationer med inriktning militärhistoria, flyg och fordon. Läget är strategiskt vid Optands flygfält ca 1 mil från Östersund. Stig in i autentiska miljöer från olika tidsepoker, beundra alla flygplan och militärfordon, bygg lego tillsammans med barnen och titta på flyguppvisningar på flygfältet. Här finns även ett café, en souvenirbutik och konferensmöjligheter.

- Det är mycket allvar i många utställningar då de rör krig och militärt försvar men vi försöker inspirera barnen att aktivt ta del av historien genom lek. Vi vill också uppmuntra samspelet mellan vuxna och barn, förklarar Rickard Wahlström, museichef på Teknikland.

Många hus har lekytor och interaktiva stationer som exempelvis spionrummet; ett hotellrum där man själv får lista ut var övervakningskamerorna finns. Det finns också en miljö inspirerad av Jan Lööfs barnböcker. Låtsas att du är busschaufför, provsitt cockpit i Draken och Viggen, testa den radiostyrda modellflygs-simulatorn samt prova hur det känns att hoppa fallskärm. Du kan också uppleva karolinernas dödsmarsch över Tydalsfjällen mellan Jämtland och Norge. För de små finns en liten bana med elbilar och i sommar kommer det även att finnas en eldriven fyrhjuling för de lite större barnen.

För övrigt finns mycket kuriosa och nostalgi att förkovra sig i, bland annat dolda krigshjältar, kurirverksamhet mellan Sverige - Norge och historia från Östersunds garnison; A4, I5, F4 och ATS. Teknikland har en stark lokal anknytning, mycket tack vare stort engagemang från volontärer med ett förflutet som officerare och civilanställda vid Östersunds garnison.

- Nytt för i år är utställningen “Soldatliv” som handlar om värnplikten i Östersund. Den 1 juli kommer också Gastrike Militärhistoria och håller repmånad på Teknikland. Det får ni inte missa, avslutar Rickard.

Optands flygfält 106
831 92 Östersund

063-140550
teknikland.se

Öppettider 2017
Öppet alla dagar kl 10-16 mellan 26/6-20/8

Inträde kostar 150 kr, pensionär 130 kr och barn t o m 18 år är gratis.

 

Julia Hallqvist

Skribent och fotograf på Jämtlandsguiden. Jag älskar att skapa engagerande innehåll som fängslar och berör.

julia har 22 inlägg så långt.Se alla inlägg av julia

244 tankar om “Leken tas på största allvar på Teknikland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *