Storsjöodjuret – ett olöst mysterium

Visste du att Jämtland har sitt eget sjöodjur i likhet med Loch Ness monstret Nessie i Skottland och Selma i Selfjordsvannet i norska Telemark? Storsjöodjuret som uppges vara en upp till 14 meter lång, ormliknande varelse, har under århundraden observerats i Storsjön; en insjö i centrala Jämtland.

Storsjön är Sveriges femte största sjö och är mycket djup på sina ställen. Berättelserna om att det ska finnas ett sjömonster där nere i djupet sträcker sig ända tillbaka till 1635 då det enligt sägen skapades ett odjur ur en magisk brygd av trollen Jata och Kata vid Storsjöns strand. Ett underligt djur med svart ormkropp och katthuvud hoppade ur kitteln och försvann i sjön.

Det finns inga klara bevis som talar för att Storsjöodjuret existerar men det finns över 200 dokumenterade vittnesmål från över 500 människor som har sett det gåtfulla sjömonstret. Storsjöodjuret har setts året runt men chansen att se den verkar vara störst på sommaren enligt de observationer som gjorts. Den vanligaste beskrivningen är ett ormliknande djur med pucklar, skimrande fjäll, lång hals och ett hundliknande huvud, ända upp till 14 meter lång.

Storsjöodjuret har jagats en hel del genom tiderna, i slutet på 1800-talet försökte en norsk valjägare fånga det med en gigantisk saxfälla som agnades med en gris. 1986 blev Storsjöodjuret fridlyst men detta upphävdes 2003 då det inte kunde artbestämmas.

För dig som vill få en skymt av Storsjöodjuret finns åtta olika observatorieplatser runt Storsjön. I Svenstavik vid sjöns södra spets hittar du även Storsjöodjurscenter; en interaktiv spaningscentral där du kan få svaret på vad som egentligen döljer sig i Storsjöns djup. Här får du själv utforska och ta del av olika vittnesmål och fångstförsök. Du kan skapa ditt eget odjur och träffa Birger, det lilla Storsjöodjuret. På Storsjöodjurscenter kan man även spana efter Storsjöodjuret via värme- och rörelsekänsliga undervattenskameror i Storsjön.

Storsjöodjurscenter är ett initiativ av Svenstaviks företagarförening efter att en av deras medlemmar fått direktkontakt med Storsjöodjuret under en fisketur.

- Berättelsen spred sig som en löpeld över hela världen och vi började fundera på vad vi kunde göra av uppmärksamheten. Det hela landade i Storsjöodjurscenter, förklarar Curt Jonsson som är en av eldsjälarna i projektet.

Välkommen på Storsjöodjursspaning!

Kontakt

Centrumvägen 3 B
840 40 Svenstavik

0687-100 23
Facebook

Öppettider 2017
Sommaröppet varje dag 19/6-2/9 kl 12-17.

Tips på vägen
Besök även bevakningstornet på Hoverbergets topp för en fantastisk utsikt över bygden och kanske en glimt av sjömonstret! Vid tornets finns även en sommaröppen servering, ett naturreservat och Hoverbergsgrottan – Skandinaviens längsta klyftgrotta.

Julia Hallqvist

Skribent och fotograf på Jämtlandsguiden. Jag älskar att skapa engagerande innehåll som fängslar och berör.

julia har 22 inlägg så långt.Se alla inlägg av julia

1 140 tankar om “Storsjöodjuret – ett olöst mysterium