Storsjöcupen 2015

Storsjöcupen inleder högsommaren i Östersund. Tjejer och killar från olika länder har kul tillsammans och spelar fotboll i ett av Jämtland Härjedalens största evenemang. Cupen samlar i år 450 fotbollslag med spelare, tränare, familjer och åskådare, vilket är rekord.

Lång historia

Allt startade 1972 som en helt igenom jämtländsk historia med namnet Julicupen för ett antal pojklag. Flickor bjöds in när cupen sedan döptes om till Storsjöcupen 1975. 33 lag deltog, bland annat ett lag från Finland.

Det handlar om glädje

När man frågat deltagarna om vad som är bäst med Storsjöcupen svarar ungdomarna att glädjen och sammanhållningen betyder mest. Därefter kommer fotbollen. När ungdomar från olika kulturer möts i Storsjöcupen spelar det ingen roll att man har olika bakgrund och talar olika språk – idrotten förenar!

Inte bara fotboll

Invigningskarnevalen växer för varje år. Ett imponerande tåg av aktiva går genom Östersund för att tillsammans inviga cupen. Ett annat populärt inslag i Storsjöcupen är ungdomsdiscot. Vid Odensala sportfält byggs en liten by upp med aktiviteter i väntan på nästa match, mat och dryck. Storsjöcupen är helt enkelt en rejäl folkfest.

Sven Bertil Bengtsson

sven-bOrdförande Storsjöcupen sedan 2008

Vilka är årets nyheter?
Vi har 2 nya gräsplaner och boende i Brunflo. Många andra mindre nyheter är på gång.

Hur många lag är det som deltar i år?
450 lag, vilket är drygt 30 fler än i fjol och är därmed rekordet på anmälda lag! Vi spelade 1100 matcher i fjol, i år blir det drygt 1200st på 28 fotbollsplaner.

Hur många utländska länder är med i år?
10 utländska länder är med, däribland Argentina, Mexico och Mongoliet.
70% av lagen i Storsjöcupen är norska!

Hur många är ni som jobbar med detta och hur länge jobbar ni?
2,5 tjänst under hela året, 20 verksamhetsansvariga och 550st funktionärer under cupveckan.

Vad med händer under Storsjöcupen, förrutom fotbollen?
Invigningen är speciell med paraden som går till Stortorget, där ca 15 000 människor samlas och firar starten med underhållning och musik. Discokvällarna är också populära, för vissa verkar kvällsdiscot vara minst lika viktigt som fotbollen!

Vilka är dina bästa cupminnen?

Finalmatchen mellan Barcelona och Camp a´la kids 2009. Barcelona trodde de skulle vinna överlägset eftersom de vunnit stort i alla matcher tidigare. Men det blev inte så eftersom Camp ala kids vann med 11-0! Även en match som står ut i minnet är 2009 där Rosenborg och IFK Östersund möttes från vår U-serie (serie för utvecklingstörda). De spelar med så mycket glädje!

Vad är ditt värsta cupminne?
2010 när det var en spelare från Malta som slog ner en domare.

Magnus Pihl

Magnus skapade Jämtlandsguiden i sin tryckta form 2014, och hans artiklar är kvar i även i den digitala tidningen.

magnuspihl har 10 inlägg så långt.Se alla inlägg av magnuspihl