Staare 2018, samiskt 100 årsjubileum

1918 samlades samer i Staare (Östersund) för det första samiska landsmötet i Sverige. 100 år senare ska det här firas med en storslagen festival med besökande från hela Sápmi.

Även om hela året kommer ha ett samiskt prägel, så är det festivalen från 5-11 februari som drar mest uppmärksamhet. Den börjar redan 5 februari, men det blir en storslagen invigning under samiska nationaldagen, 6 februari, på rådhustrappan i Östersund. Festivalen kommer erbjuda något för alla. Det blir mat, hantverk, musik, konst, föreläsningar och mycket mycket mer.

Det blir en färgstark festival där samiska organisationer från hela Sápmi förlägger möten och konferenser. Det är lokala, regionala och nationella aktörer med som kommer synliggöra den samiska kulturens historia och mångfald. Det är en möjlighet för samer att träffas på tvärs av landgränserna och för lokalbefolkningen och turister att lära sig mer om den samiska kulturen.

Landsmötet i Staare

Landsmötet hölls 1918 i Östersund och samlade 219 deltagare, det var det första mötet på Svensk sida, och året innan hade de haft möte i Tråante (Trondheim). Sápmi är den nordliga delen av Norge, Sverige, Finland och Ryssland där det samiska folket har sina rötter.

Erika Omma Unnes är projektledare för festivalen och jubileumsåret som ägs av alla samiska organisationer och drivs av Gaaltije, Sydsamiskt Kulturcentrum i Östersund. Hon samordnar aktiviteter och innehåll i samråd med aktörerna.

Erika Unnes, projektledare för Staare 2018.

Hur kom det sig att du engagerade dig i det här projektet?
När jag först blev tipsat om projektet tackade jag nej, då jag bodde i Stockholm och jag såg inte möjligheterna. Men efter ett samtal så började jag fundera på riktigt och tänkte mycket på vad jag kunde tillföra. Sen blev det att söka lösningar och i augusti flyttade jag till Östersund för att verkliggöra festivalen och jubileumsåret.

Vad tycker du är det viktigaste med festivalen?
Jag vill att människor ska få möjlighet att uppleva rikedomen som finns i samisk kultur. Jubileumsåret och festivalen är en mötesplats mellan människor med olika bakgrund. Människor från hela Sápmi komm hit med arrangemang inom bl. a. konst, musik och berättelser som alla kan ta del av.

För de som inte har samisk bakgrund, har du några tips för att få mer ut av festivalen?
Vi kommer ha ett programblad som guider besökande genom festivalens alla aktiviteter. Ta gärna tillfället i akt och prova på riktig samisk mat och besök kåtorna på Stortorget för ett intressant samtal med de samiska aktörerna. Vill man fördjupa sig lite mer bjuder de samiska föreningarna på unika möten och vi har föreläsningarna på Mittuniversitetet hela veckan.

[custom-facebook-feed type=event eventsource=eventspage featuredpost=1314153218678441 masonry=”false” num=1]

Evenemang under Staare 2018

[custom-facebook-feed id="staare2018"]

Är inte din aktivitet med här, kolla att "#staare2018" finns med i ditt Facebookevenemang och del det via Staares facebooksida.

Daniel Kåven

Daniel Kåven är en eldsjäl från Norge som verkar för att utveckla Jämtland som region och synliggöra de möjligheter som finns här.

kaaven har 61 inlägg så långt.Se alla inlägg av kaaven