Skärmflyg – följ med Skysport upp i det blå

Är du sugen på äventyr, älskar naturupplevelser och känslan av frihet? Drömmer du om att sväva som en fågel högt upp i skyn? Då kan skärmflygning vara något för dig! Hos Skysport i Åre har du möjlighet att prova på tandemflyg och lära dig skärmflygning i en helt unik fjällmiljö - en riktig höjdarupplevelse!

skysport1Lars Hedström som äger och driver Skysport har erbjudit tandemflyg, grund- och fortsättningskurser i skärmflygning i Åre sedan 1990. På anläggningen vid Draklanda finns även ett modernt lägenhetshotell, en butik där man säljer skärmflygutrustning och ett litet café. Man flyger huvudsakligen från Åreskutan som är det högsta, mest tillgängliga berget i landet med sina gondolbanor och 1 000 meter fallhöjd. Totalt finns det tio olika startplatser beroende på vindriktning. Man tar sig upp med kabinbana eller gondollift.

Tandemflyg arrangeras dagligen året runt (ej november) och kurser varje vecka under mars-april och juni-september. Skärmflygning är en väderberoende sport, man flyger exempelvis inte vid regn eller stark vind.

- Att flyga vid dåligt väder är som att ro med en båt i motvind. Det kan hända att vi skjuter på flygningen tills det blir mer gynnsamma förhållanden. Det krävs lagom mycket vind och lyft för att det ska bli bra. Det är vädret och vinden som styr men vi försöker alltid göra vårt bästa. Är vinden för stark på Åreskutan flyger vi från Hummeln eller någon av de lägre belägna träningsbackarna, säger Lars Hedström.

Tandem är den enklaste och snabbaste vägen att komma upp i luften om du vill förverkliga din dröm om att flyga. Det är också en perfekt present eller aktivitet vid möhippan eller svensexan. Flygningen sker tillsammans med Skysports erfarna instruktörer och kräver inga som helst förkunskaper. Nästan alla kan flyga tandem, minimiålder är 8 år och lägst 40 kg. Du behöver kunna springa några steg i starten och i landningen. Funktionshindrade som har stabilitet i överkroppen kan också flyga. Gravida får däremot inte delta.

Hela arrangemanget med transport upp på berget, instruktioner, flygning och eftersnack tar ca 1,5-2 timmar. Vid start drar piloten alltid upp skärmen i luften först och tar fart med några steg framåt. I idealisk vind behövs oftast bara några få, korta steg innan man är uppe i luften. Det går alltså inte att starta genom att hoppa ut från ett stup och låta skärmen vecklas ut i fallet. Flygturen varierar mellan 10-20 minuter beroende på väderförhållanden.

- De flesta är lugna under första flygningen, andra skrattar hela tiden. Många är glada och uppspelta efteråt. Det är mer glädje än rädsla, säger Lars.

Under hela flygningen kan du prata med din pilot. Du glider fram i ett mjukt och behagligt tempo (ca 35 km/h) på 50-1 000 meters höjd. Låt benen dingla fritt i luften, njut av stillheten och en hänförande utsikt över Åredalen och fjällen. Om du vill får du även prova på att styra och känna på lite nervkittlande g-krafter.

- Det är en fantastisk och speciell känsla att se naturen ur ett fågelperspektiv. Man kommer så nära känslan av att flyga som möjligt då man känner alla rörelser i luften såsom upp- och nervindar, avslutar Lars.

Prisexempel
Tandemflyg 1 400 kr (1 800 kr med film/foto)

Bra att tänka på
Skärmflyg är väderkänsligt, flygningen kan bli förskjuten eller inställd.
Klä dig i praktiska kläder. Långbyxor och stabila skor/kängor är att rekommendera. Tunna handskar och en tunn mössa att ha under hjälmen.

Skysport AB
Årevägen 173
830 13 Åre, Sweden

Tel: 0647-511 86
        0647-511 85
Mobil: 070-569 90 89

E-post: info@skysport.se
www.skysport.se

 

profil

Lars Hedström
Driver Skysport

När började du flyga?

- Jag började flyga 1988, mycket tack vare min pappa som började året innan. Jag blev lite sugen och såg det som en möjlighet att göra något tillsammans. Flygintresset fanns där sedan långt innan, jag har bland annat sysslat med modellplan.

Vad är det bästa med skärmflygning?

- Helheten. Det är både en naturupplevelse och utmaning, ett sätt att komma ut och aktivera sig. Den sociala biten är också viktig, alla flygkompisar. Sedan är det roligt med alla olika grenar. Jag gillar “hike and fly”, när man går upp på bergstoppar med skidor eller till fots och sedan flyger ner. Att försöka hålla sig uppe så länge som möjligt på stigande luft, exempelvis med hjälp av uppvindar mot ett berg.

Bästa flygningen?

Högsommar i Åre med näst intill tropisk temperatur. Då kan man flyga i shorts och utan handskar i flera timmar utan att det blir kallt.

Förväntningar på sommaren?

Att det blir en bättre sommar än vintern. Jag hoppas på bra väder och högtryck och att det håller i sig. Inte så mycket regn.

Julia Hallqvist

Skribent och fotograf på Jämtlandsguiden. Jag älskar att skapa engagerande innehåll som fängslar och berör.

julia har 22 inlägg så långt.Se alla inlägg av julia

259 tankar om “Skärmflyg – följ med Skysport upp i det blå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *