Samiska upplevelser i Jämtland

Samer är nordens urbefolkning, med en historia som är flera tusen år gammal men som är mer känt för att valla renar och bära en särskild klädedräkt. Jämtland (inkl Dalarna) är det sydligaste samiska området i Sverige, med 12 samebyar och flera unika områden, företag och eget kulturcentrum.

Upplevelser

För den som vill lära mer om samer eller uppleva den kulturen, finns många alternativ. Här finns unika samiska jakt och fiskeupplevelser, övernattningar, mathantverk och konst. Man kan även vara med å uppleva det sydsamiska livet och lära om kulturen, historian och musiken.

Historia

I Jämtland har vi spår av samer tillbaka till Järnåldern och samer har varit jakt och samlar samhälle fram till de tämjde renen. Det är en kultur som hade sin egen religion fram till de blev kristnade. Inte alla samer är renägare, många jobbar som andra i vanliga jobb. Kolten (samiska klädedräkten) används till högtider och sammankomster och är en viktig del av identiteten, de olika områden har egna stilar/variationer. 

Åtta årstider

För samerna som är en när del av naturen och klimatet har man åtta årstider som är centralt för deras liv som renskötare. Vårvinter (Gidádálvve), är i mars–april då renarna flyttas från vinterbetet. Sen i slutet på april börjar våren (Gidá), tiden för kalvning och en känslig tid för renarna, det är viktigt att färdas varsamt i renområden. I juni är det vårsommar (Gidágiesse), kalvningen är över och samerna får lite tid till andra sysslor och fjällfisket är som bäst. Sommaren (Giesse) börjar runt midsommar och är tiden för märkning som är unik för alla renägare.

Höstsommar (Tjaktjagiesse) i slutet på augusti börjar man slakten efter att de har ätit sig feta hela sommarn. Från mitten på september är det höst (Tjaktja) och brunsttid för renarna.  I mitten på oktober är det höstvinter (Tjaktjadálvve) och renen samlas och man slaktar kalvar. Från jul och fram till slutet av februari är det vinter (Dálvve) och renarna går på vinterbete i väntan på nästa år.

Musik

Jojken, som den samiska sången kallas, är unik men liknar musikteknisk andra ursprungssånger och har båda traditionella och moderna variationer. Jon Henrik Fjällgren från Mittådalen, var med på att popularisera jojk i Sverige igenom att vinna Talang 2014 och han har även varit med i Musikfestivalen två gånger. 

Länkar

Här kan du lära om de företag och platser som erbjuder samiska upplevelser, så nyttja möjligheten och lär mer om Skandinaviens urbefolkning.

Lite fakta

Jämtlands samer
Samebyer: 12 stycken
Renägare: ca 359 (2013)
Språk: Sydsamiska

Allmänt
Nationaldag: 6 februari
Nationalsång: Sámi soga lávlla (Samefolkets sång)
Folkdräkt: Kolt
Hantverk: vätnoe (Doudji)

Samebyar

 • Voernese sameby, Strömsund
 • Ohredahke sameby, Strömsund
 • Raedtievaerie sameby, Strömsund
 • Jijnjevaerie sameby, Krokom
 • Jovnevaerie sameby, Krokom
 • Njaarke sameby, Åre och Krokom
 • Kall sameby, Åre
 • Mittådalens sameby, Härjedalen
 • Handölsdalens sameby, Härjedalen
 • Tåssåsens sameby, Bergs och Härjedalen
 • Ruvhten sijte, Härjedalen
 • Idre sameby, Dalarna


Kartinformation hämtad från Sametinget.

Daniel Kåven

Daniel Kåven är en eldsjäl från Norge som verkar för att utveckla Jämtland som region och synliggöra de möjligheter som finns här.

kaaven har 61 inlägg så långt.Se alla inlägg av kaaven

8 tankar om “Samiska upplevelser i Jämtland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *