Piratfestival 2017

Piratfestivalen är en kostnadsfri familjedag för hela familjen och anordnas i Östersund nästa gång den 5 augusti 2017. Här kan du delta i en stor tävling i bästa piratoutfit med chans att vinna årets pokal. Ett 30-tal aktiviteter finns på plats; parkgolf, småstjärnor, sumobrottning, fäktning, bågskytte, sagostund, familjegympa och många fler roliga tokiga saker.

 

Foto: Inge Godenius

Sonia Elvstål

Foto: Inge Godenius

Varför jobbar du med eventet

- Allt började med en motorcykelolycka för snart 8 år sedan där jag miste mitt vänstra underben. Jag hade en blåpannad amazonpapegoja vid tiden för olyckan och redan på sjukhuset såg jag kopplingen pirat, papegoja och träben. Kanske inte alla skulle göra den kopplingen och satsa som jag gjorde men för sex somrar sen klev jag för första gången i mitt träben, tog min goja Sol på axeln och satt mig i båten och skrev en status på facebook; "Kl 14 går jag iland som pirat på Hara ångbåtsbrygga om mina vänner och era barn vill gå en skattjakt med mig", berättar Sonia Elvstål.

Det första året kom det 80 barn, året efter kom det 180 barn och år tre kom närmare 500 barn för att gå på skattjakt med Sonia och hennes piratbesättning. Hon kunde dock omöjligt syssla med detta som en rolig grej längre och ta pengar ur egen ficka, bara ljudanläggningen för att höras kostade då runt 15 000 kronor. Där och då började planeringen och genomförandet av piratfestivalen.

Foto: Sabina Elvstål

Sonia Elvstål

Foto: Sabina Elvstål.

De gick med i Unga Örnar Jämtland och sökte pengar för piratfestivalen genom organisationen, för barns rättigheter och barns rätt att ha kul.

- Som ensamstående tvåbarnsmamma i tio år och en lång period av sjukskrivning efter min egen olycka, vet jag att inte alla har råd att kosta på sig dyra familjedagar. Därför vill jag att alla ska kunna delta denna dag oavsett ekonomisk bakgrund. Alla barn ska kunna komma tillbaka till skolan efter sommaren och säga att dom varit på piratfestivalen. Därför är det viktigast för mig och oss att festivalen fortsätter vara gratis för alla. Festivalen ska vara så tillgänglig som möjligt så att alla ska kunna delta på sitt eget sätt. Jag vet att jag är den enda riktiga piratkaptenen i Storsjön och en stor piratdag med barn berikar Östersund & tillsammans kan vi fortsätta utveckla en oerhört rolig aktivitetsdag för barn. För ALLA barn, avslutar Sonia.

Foto: Sabina Elvstål
Ångaren Östersund
Foto: Sabina Elvstål

Vad är höjdpunkten med festivalen?

Piraterna kommer in till hamnen kl 12 så missa inte det. Man går en skattjakt som leder över till Surfbukten där roliga saker händer, och skatten får man slutligen av piraterna vid skeppet, Ångaren Östersund. Temat pirater drar mest folk. Att få klä ut sig med släkt och vänner och leka en hel dag. Plus att man får chansen att träffa oss riktiga pirater. Det är vårt stora dragplåster. Vårt mål är att bli Sveriges största barnfestival.

Bra att tänka på

Vi rekommenderar alla som kan och vill att klä ut sig till pirater denna dag. Inte bara besökare utan alla affärer och restauranger samt aktörer i och kring Östersund, det vore en dröm att hela Östersunds kommun lever piratliv denna dag och på sikt en hel helg. Vi rekommenderar även att ta med sig picknickkorgen. Det finns ingen mat på vår festival, vi äter bara guldpengar. Haha! Men hela Östersund kryllar av matställen för den hungrige.

[add_single_eventon id="639" ]

Datum: 5 augusti kl: 11-16
Plats: Badhusparken i Östersund

 

Daniel Kåven

Daniel Kåven är en eldsjäl från Norge som verkar för att utveckla Jämtland som region och synliggöra de möjligheter som finns här.

kaaven har 61 inlägg så långt.Se alla inlägg av kaaven

Kommentera