Östersund FK – Vi ger oss aldrig

Östersund FK är inte som andra lag, de har inte bara satt Östersund på kartan i Sverige, men i hela Europa. Laget som har klättrat från andra division till Europa League på endast 6 år.

Laget som beskriver sig själv som eljest (annorlunda) har egen kulturcoach som sätter tema för årets träning, de har bland annat tränat teater och sång. Att "lilla" Östersund skulle bygga ett lag som har tagit Europa med storm var det inte många som kunde förutspå, men nu är de med och i skrivande stund även ledande i gruppspelet i Europa League. 

Kultur som träning

Som en obligatorisk del av sin träning måste spelarna hålla jobba med ett kulturprojekt. Varje år sätts tema för spelarna, år 2015 var det dans som resulterade i en framförning av Svansjön på Frösöpark, 2016 var det "Galakväll för Solidaritet" de framförde musik och sång. Årets satsning har temat samisk kultur, där får spelarna lära om och visa fram i form film och foto, samt hantverk, musik och sång.

Den här formen för träning skapar sammanhållning, lyfter individer och gör spelarna modigare. Man utmanar och stöttar varandra i på en annan nivå, man ser styrkor hos varandra och sig själva. Om kulturen har varit orsak för ÖFKs framgång vet man inte säkert, men att de har lyckats utöver alla förväntningar kan ingen neka för.

Falkarna, stötter alltid sitt lag

Det är inte bara laget som är eljest, ÖFKs supportklubb Falkarna står alltid på läktaren från spelarna kommer på plan till sista man har lämnat. De förespråkar att sprida kärlek och har även 3 punkter de lever efter och gärna vill att andra följer.

  1. Alltid hylla egna laget - aldrig håna motståndarna
  2. Alltid sjunga för och stötta det egna laget oavsett resultat
  3. Öppenhet, gemenskap och respekt mot alla - även motståndarsupportrar

Fotboll handlar om att lyfta sitt eget lag utan att gå på bekostnad av andra, det visar Sveriges kanske mest kärleksfulla supportklubb.

Europa League 2017 - Gruppspel

14 september Zorja Luhansk - Östersund FK
28 september Östersunds FK – Hertha Berlin
19 oktober Östersunds FK – Atheltic Bilbao
2 november Atheltic Bilbao – Östersunds FK
23 november Östersunds FK – Zorja Luhansk
7 december Hertha Berlin – Östersunds FK

Hemma matcher - Allsvenskan 2017

20 augusti Östersund - AIK
9 september Östersund - AFC Eskilstuna
20 september Östersund - Malmö FF
1 oktober Östersund - Häcken
14 oktober Östersund - Örebro
28 oktober Östersund - Elfsborg

Daniel Kåven

Daniel Kåven är en eldsjäl från Norge som verkar för att utveckla Jämtland som region och synliggöra de möjligheter som finns här.

kaaven har 61 inlägg så långt.Se alla inlägg av kaaven