Norrsken, en lysande upplevelse

Norrsken, eller aurora borealis, har fascinerad människor så länge vi funnits. Det är en otrolig upplevelse som lockar turister från hela världen. Norrskenet är normalt tydligare ju längre norr man kommer, men det kan även ses i södra Sverige.

Norrsken är solvindar som krockar med vår atmosfär och skapar ljus som rör sig över himmelen, tekniskt sätt kan man se det året om, men ljuset är svagt så det måste vara mörkt för att vi ska kunde se det. Därför är hösten och vintern den bästa tiden på året, en klar höst- eller vinter himmel kan ge dig möjligheten att uppleva norrskenets sanna magi.

Norrskenets har varit viktig i gammal samisk religion, då man trodde det var de dödas själar man såg. Man skulle därför inte störa norrskenet eller kalla på det. Svenskar och danskar på 1700-talet trodde bland annat att det var skenet från samernas facklor man såg när de var ute och letade efter ren. Idag har vi dock lärt oss det mesta om norrskenet förutom ljudet som det sägs skapa.

Ljudet av norrsken

Är det en helt tyst och vindstilla dag kan man kanske höra det mytomspunna ljudet från Norrskenet, ett ljud som många har hört, men som har stört forskarna. Ljudet kommer inte från själva norrskenet, det är för långt bort, men forskare vid Aalto-universitetet i Finland har mätt ljud från 70-80 meters höjd. Hur det här kommer sig är man inte säker på så norrskenets ljud förblir ett mysterium ett tag till.

Jakten på norrsken

En bra lösning är att använda en app som kollar solvindar, samt hitta en plats där ljus från stad eller bebyggelsen inte stör upplevelsen. Som tur är Jämtland stort och man har många platser där man ostört kan se norrskenet.

Den app jag själv använder heter Aurora Alerts eller My Aurora Forcast av Jake Ruston, den finns till båda Android och iPhone.

Daniel Kåven

Daniel Kåven är en eldsjäl från Norge som verkar för att utveckla Jämtland som region och synliggöra de möjligheter som finns här.

kaaven har 61 inlägg så långt.Se alla inlägg av kaaven

239 tankar om “Norrsken, en lysande upplevelse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *