Instrument- och sånglektioner för alla

Jonas Hagström är snowboardproffset som tillsammans med frun Rosmari grundade Jämtlands Musikskola hösten 2010. Musiken har haft stor betydelse i Jonas liv och skänkt honom mycket glädje. Den glädjen vill han nu dela med andra.

Det började med att Jonas fick förfrågningar om att ge gitarrlektioner hemma hos folk. Detta kändes inte helt rätt men han såg ett behov då den vanliga kulturskolan ofta har långa köer och strikta åldersindelningar.

- Vi hittade en lokal och en ledare och sedan har vi tagit det allt eftersom. Från början hade vi bara 25 gitarrelever. Sedan började det att ringa. Har ni piano? Har ni trummor? Och vi svarade ja men det börjar först om fyra veckor. Detta för att vi skulle hinna hitta en ledare, förklarar Jonas.

gitarr1Från början utvecklade de företaget vid sidan om ordinarie jobb. Jonas tävlade i snowboard fram till 2015. De första 2-3 åren hade de bara instrumentlektioner. Sedan träffade de körledaren Camilla Karlsson och beslutade sig för att försöka göra någonting tillsammans.

- Vi sa att om vi får 25 personer så kör vi igång en sångkör. När det började närma sig 200 anmälda började vi fundera på om vi kanske behövde dela upp kören på två ledare.

Sedan dess har företaget växt och utvecklats på kort tid. Jonas och frun Rosmari är idag fast anställda i företaget och har åtta musiklärare i Jämtland. De har instrumentlektioner för både barn och vuxna i Östersund och gitarrlektioner i Åre. I Östersund har de två körer för vuxna varav en nybörjarkör “Just For Fun” och en fortsättningskör “Still for Fun” med totalt ca 150 deltagare. 2015 startade de även integrationskören The Rockin´ Pots på asylboendet i Grytan utanför Östersund där deltagarantalet varierat mellan ca 15-40 personer. Arbetet med The Rockin´ Pots är helt ideellt och handlar framförallt om att bygga broar mellan nyanlända och svenskar. De åker även ut och föreläser om entreprenörskap och integrationsarbetet med The Rockin´ Pots. Körsång som konferensaktivitet och friskvård för företag är ett annat verksamhetsområde.

- Det enda som behövs är en körledare och ett piano och sedan kan alla vara med, säger Jonas.

Paret Hagström driver även musikundervisning och körer i Umeå, Falun och Borlänge under namnet Hagströms Musikskola.

<strong>Jonas Hagström</strong><br />  Ålder: 36 år<br />  Familj: Frun Rosmari och sonen Tiger 2 år<br />  Bor: Ödland ca 1 mil från Östersund
Jonas Hagström
Ålder: 36 år
Familj: Frun Rosmari och sonen Tiger 2 år
Bor: Ödland ca 1 mil från Östersund

Vad vill ni förmedla?

- Vår vision är att skapa spelglädje och verka för ett långsiktigt musicerande. Vi vill väcka nyfikenheten och glädjen i att spela musik. Vi tror att man gör det bäst genom att varje individ själv får välja det instrument man vill och spela den musik man gillar. Man ska inte behöva bli påtvingad något man inte är intresserad av utan kan vara med och påverka. Målet är alla ska känna sig välkomna oavsett tidigare erfarenhet, alla kan lära sig och blir det fel så gör det ingenting. Vi vill ge folk möjlighet att spela och sjunga i alla åldrar. Det är aldrig för sent att börja, menar Jonas.

Körverksamheten fokuserar också på sångglädje och gemenskap i första hand, vilket också namnen antyder. Missar man någon repetition är det inte hela världen. Jonas berättar vidare att de vill ta bort laddningen med sång. Körerna har både en jul- och vårkonsert tillsammans men det är inte obligatorisk närvaro och ingen ska behöva känna någon press.

- Man trodde ju aldrig att man som snowboardproffs skulle börja syssla med kör, det lät ju inte så coolt, tillägger Jonas med ett léende.  

Musik är bra för hälsan och aktiverar hela hjärnan. Det kan lindra vid smärta, minska stress, pigga upp vid depression och hjälpa vid sömnproblem. Vid sång används diafragman, man får massage inombords samtidigt som hjärtat och lungorna får arbeta. På så vis mår man bra både psykiskt och fysiskt av att sjunga. Studier visar också att elever som spelar och sjunger mycket även får bättre resultat i skolan.

Jämtlands Musikskola
Samuel Permans gata 13
831 31 Östersund

063 - 140 489
info@jamtlandsmusikskola.se
www.jamtlandsmusikskola.se

Jämtlands Musikskola startade hösten 2010 och drivs av Rosmari och Jonas Hagström. Här finns musik och kurser för alla smaker! Vi erbjuder undervisning både enskilt och i grupp. Undervisningen leds av välutbildade och professionella lärare.

Hos oss kan du vara nybörjare, ha spelat lite eller så är du en avancerad musiker. Vi försöker alltid att möta dig på din nivå och tillgodose dina önskemål så att du utvecklas i den riktning du vill.

Vårt mål och syfte är att ha kul tillsammans samtidigt som man lär sig spela och utvecklas musikaliskt.

 

 

 

Julia Hallqvist

Skribent och fotograf på Jämtlandsguiden. Jag älskar att skapa engagerande innehåll som fängslar och berör.

julia har 22 inlägg så långt.Se alla inlägg av julia