Samspel mellan hundar och människor

hundspann-2

Färden mellan Ottsjö och Hållfjället

Tio ivriga Alaskan och Siberian huskeys står framför oss i rad. De hoppar, ylar, skäller och försöker dra kälken framåt. De är redo. Jag tittar ner. Benen står stabilt på bromsen. Vi börjar bli redo. Vänstra armen är krokad kring handtaget samtidigt som högra handen tar tag i ankaret som sitter nerkilad i snön. Med ett ryck är ankaret löst och hängs upp på handtaget. Ögonblicket senare rycker kälken till och plötsligt är vi iväg, med en väldig fart, genom granskogen och upp mot Hållfjället.

huskeyEfter en fartfylld timme i kälken kommer vi fram till Hållfjällets turiststation där vi låter hundarna vila (även fast det inte verkar behövas) medan vi tar en kopp kaffe i solen. När vi kommer tillbaka till hundarna, och de förstår att det börjar bli dags att åka, visar de sin iver inför att få ge sig av. De börjar yla och skälla. Glädjen som hundarna känner inför att dra släden längs snön går inte att missta sig på.

Sibirian huskys

husky2Slädhundarna som för oss fram över Hållfjället är främst Siberian Huskys men även några Alaskan Huskys. De är hundar som sägs vara mycket trofasta, vänliga och sociala till sitt temperament, vilket blir uppenbart då vi klappar dem. De verkar trivas. Siberian Huskys härstammar från norra Sibirien medan Alaskan Huskys, som är en blandras, har sitt ursprung i Nordamerika. Hundarna avlas för att vara bra draghundar, varmed egenskaper som färg, öronställning och svans spelar mindre eller ingen roll.

Richard Alexander Rees

richard-alexander-rees-2

Ägare och grundare av Wild Spirit Bushcraft and Husky Tours (tillsammans med sin fru Claire). Driver Hundspannturer i Ottsjö.

Richard kom till Sverige från Garw Valley i Wales för några år sedan och bor tillsammans med Claire på andra sidan Åreskutan. Där lever de, vanligtvis, i en stuga ute i skogen utan rinnande vatten och el. Deras största intresse och livsstil är nämligen stenåldern och det gamla nordiska sättet att leva, genom att leva på det som finns i naturen runt omkring dem.

Under vintern driver de Hundspannsturer i Ottsjö där de har gäster från hela världen. Och de har fullt upp, bara att mata företagets ca 70 hundar tar 3,5 timmar för 3 personer!

Under sommarmånaderna håller Richard kurser där han lär ut det man behöver veta för att överleva i skogen och vad som är ätbart eller som kan användas som medicin. Han syr och säljer även egna kläder av renskinn samt plockar skogsmat åt kocken Magnus Nilsson på Fäviken Magasinet.

Nina Marstrander

Jag är inte bara en yogalärare, coach och kommunikatör, Jag är även en trädkramare och mamma.

nina har 3 inlägg så långt.Se alla inlägg av nina

247 tankar om “Samspel mellan hundar och människor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *