Halloween 2017 – Spöka till din vardag

När mörkret faller på, allt smakar pumpa och skeletten kommer fram ur garderoben, då är tiden inne för Halloween. En högtid som har blivit allt mer populär i hela Sverige.

I Jämtland finns det ett flertal aktiviteter under Halloween, årets aktiviteter fall in under båda sista helgen i oktober och första i november. Här är det temafest på nattklubbarna, spökvandringar och även spökkvällar på Boda Borg! Affärerna skyltar upp med pumpor och spöken, man hittar dekoration, samt utklädnad och smink efter alla behov. Glöm inte att köpa in lite extra godis ifall grannbarnen kommer förbi och säger "bus eller godis".

Fågelskrämma av Daniel Kåven.

Det är många aktiviteter du kan göra med vänner och familjen! Varför inte sminka och klä ut er tillsammans, spöka upp huset och trädgården, göra egna läskiga pumpalyktor och utmana varandra med spökhistorier eller läskiga filmer. Kolla runt med de du känner, det är ju en fantastisk dag att utmana sin kreativitet och sitt mod. 

Historia

Halloween är förkortningen för "All hallows eve" eller "Allhelgonaafton", en irländsk tradition som spridit sig med immigranter till USA på 1800 talet. I Sverige blev den populär på 90-talet, men allhelgonadagen är en äldre tradition även i Sverige. Sverige ändrade dagen under 50-talet till att vara lördagen som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Det gör at allhelgonaafton hamnar på fredagen samma helg.

När ska man fira Halloween då? I USA är det alltid 31 oktober, men eftersom vi inte har det som helig dag i norden, så hanterar man det lite olika. Många nyttjar helgen närmast 31:e, gärna helgen innan om den är mitt veckan. Så är det också i Jämtland, och många aktiviteter händer helgen innan alla helgons helgen.

Evenemang under Halloween

Inga kommande evenemang

Hämta fler

Är inte din aktivitet med här, kolla att ordet "halloween" finns med i ditt Facebookevenemang och del det via får facebooksida.

Daniel Kåven

Daniel Kåven är en eldsjäl från Norge som verkar för att utveckla Jämtland som region och synliggöra de möjligheter som finns här.

kaaven har 70 inlägg så långt.Se alla inlägg av kaaven

Kommentera