Hållbart med Patrik Olsson

30-åriga Patrik Olsson är Östersunds-killen som drabbades av en livskris i unga år och bytte spår från ekonomiska system och dataanalyser till hållbarhet och inre utveckling. Nu aktuell som ordförande i föreningen Grönt Samskapande.

Patrik Olsson går sin egen väg samtidigt som han försöker leva som han lär. Jag imponeras av hans ödmjukhet, beslutsamhet och starka karaktär. Vägen dit har dock inte varit helt spikrak. Han är född och uppvuxen i Östersund och har en bakgrund inom friidrott. Vid 21 års ålder flyttade han ner till Stockholm för att plugga på Handelshögskolan. Under studietiden slutade han med friidrotten som var hans stora passion i livet och drabbades av en livskris. Han kände sig på det stora hela väldigt ensam och parallellt med studierna påbörjade han en inre resa genom meditation, andlighet och djupdykning i psykologi.

Han kände sig inte riktigt hemma i affärsvärlden men ville ändå prova på ett arbete inom sitt utbildningsområde efter Handels. Han började jobba med dataanalyser på en revisionsbyrå i Stockholm men trivdes inte så bra.
- Kulturen var inte min. Jag hamnade hela tiden i en konflikt mellan affärsvärldens normer och mina värderingar.
Vändningen kom under en affärsresa i Riga då arbetssituationen började kännas outhärdlig. Plötsligt blev han väldigt lugn och klar och frågade sig själv om det var det här han verkligen ville göra i sitt liv.
- Det var dags att byta spår. Jag ville inte längre ha någon beroendeställning eller förpliktelser till systemet, “non-attachment”, som han själv säger. En period i livet där jag kunde ägna mig helhjärtat åt att förstå mig själv bättre.

Därefter startade en ganska brokig resa. Han hoppade på en möjlighet som valsamordnare för Miljöpartiet i Västernorrland.
-Det var en otroligt spännande tid, även om jag halverade min lön, tillägger Patrik.
Efter sin insats i politiken ville Patrik fortsätta på samma fria, oberoende spår och reste till Indien.
- Det var ett utforskande jag ville göra någon gång i livet, dyka djupare in i mig själv, lära känna nya människor och hitta min väg framåt, förklarar han.

Den första månaden i Rishikesh var väldigt förvirrande, åtminstone till en början. Mötet med alla människor och backpackers var en smula distraherande.
- Vissa saker förväntades man göra när man reser i Indien. Min känsla var att många andra backpackers var väldigt normstyrda och statusorienterade, ett mindset som lätt smittar av sig. Patrik tar en liten paus innan han fortsätter.
- Det kan vara klurigt att hitta det man söker i Indien. Det är många gånger en ganska ytlig kommersialism runt det spirituella. Det är svårt att se vad som är äkta och inte. En yogalärare som röker kanske inte upplevs som så äkta när grundkonceptet inom yoga är att behandla sin kropp som sitt tempel. Flera yogaställen hade dessutom yogamattor i PVC-plast som är både cancerogena och miljöfarliga, vilket går emot den yogiska principen om ickevåld, ahimsa. Det handlar också om att inte skada världen, förklarar Patrik.

Det var först efter en tur upp i bergen och en 10-dagars retreat och kurs i tibetansk buddism som Patrik hittade en passande atmosfär. Han inspirerades av de spirituella principerna, inte minst bodhicitta motivation; att utveckla kärlek och medkänsla för alla levande varelser. En princip han blev fast besluten att integrera i sin egen vardag.
- Det är nog den största utmaningen. På en retreat är det lätt att utforska sitt inre men desto svårare att ta med sig läran hem sedan. Vi var ett stort gäng som umgicks på kvällen efter retreaten och de flesta bara släppte allt vi hade fått lära oss, rökte och drack alkohol.

Efter åtta månader på resande fot varav fem månader i Indien bestämde sig Patrik för att flytta tillbaka till Östersund igen, då han behövde en fast punkt för att kunna utvecklas i den nya riktningen. Han tog sig hem nästan uteslutande via landvägen genom att lifta, åka buss och båt. På frågan om vilka insikter Patrik tog med sig från Indien svarar han att det hjälpte honom att hitta det han vill dedikera sitt liv till; ekologisk hållbarhet och inre utveckling.

Sommaren 2015 blev ett trevande där han återupptäckte Östersund genom att hitta nya sammanhang som kändes mer rätt. Han blev medlem i Naturskyddsföreningen och började lite smått med idrott igen. Fokus låg på att anamma en hållbar livsstil som han kallar “great life low footprint”; att leva ett fantastiskt liv inom planetens gränser. För Patriks del handlar det mycket om att kombinera meditation och inre utveckling med miljö och hållbarhet. Det tog dock en stund innan han hittade ett sammanhang som passade honom perfekt.
- Första tiden i Östersund kändes som att vandra i en andlig öken. Jag hittade inga andra med samma intresse.

Genom Naturskyddsföreningen och klättring i studentföreningen ÖSIS lärde han dock känna lite nya människor. De började laga vegetariska middagar ihop. Det ena ledde till det andra och julen 2015 genomförde han eventet “En Bättre Jul” tillsammans med Naturskyddsföreningen, där syftet är att utmana gängse normer och skapa ett nytt, mer hållbart koncept runt julen. Tack vara detta träffade han två likasinnade i Laila och Erik och kom igång med mantrasång. Det var dock först vid det årliga eventet “Vinterfest för själen” på Yogashala i januari 2016 som konceptet verkligen blommade ut och människorna i den lilla skaran växte. De fick tag i en lokal via Studieförbundet Vuxenskolan i Östersund och började även med det han kallar “lunch i närvaro”. I samband med en intromässa för studenterna fick sällskapet sitt namn; Grönt Samskapande. Det var ett gemensamt beslut under ett möte. Kort därpå skapade man en facebooksida och sedan dess har det rullat på.

I slutet av intervjun frågar jag honom vad som är det bästa med Grönt Samskapande.
- Det känns helt rätt. Efter att ha vandrat i en själslig öken under hösten 2015 fann jag till sist likasinnade vänner i Östersund. Jag vill fortsätta att utveckla den gemenskapen med positiva sociala sammanhang. En gemenskap där vi accepterar olika sätt att vara, är öppen för olika synsätt och vågar ompröva våra övertygelser. Det handlar om att leva i harmoni med sig själv, med andra och naturen. Tillsammans kan vi stötta varandra att leva en mer hållbar livsstil, avslutar Patrik.

Jag känner ett enormt lugn efter vårt samtal och tänker stilla att det inte är många man kan ha så djupa och viktiga samtal om livet med. Det ger mig hopp om framtiden och planeten vi bor på.

Patrik Olsson

 patrik2Ordförande i Grönt Samskapande

Ålder: 30
Bor: Östersund
Familj: Mamma, pappa, storebror
Inspireras av: Människor som dedikerar sitt liv till att bidra till något större än sig själv

Julia Hallqvist

Skribent och fotograf på Jämtlandsguiden. Jag älskar att skapa engagerande innehåll som fängslar och berör.

julia har 22 inlägg så långt.Se alla inlägg av julia

197 tankar om “Hållbart med Patrik Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *