Gregoriemarknad 2017

Då var det dags för 2017 års anrika Gregoriemarknad i Östersund som under århundraden varit Jämtlands och till viss del även Tröndelags viktigaste marknad. Det är soligt och vackert, knallar i långa rader, doft av kolbullar och munkar. En riktig jämtlandsklassiker.

Jamtlis gynnare
Jamtlis gynnare

Gregoriemarknaden låg ursprungligen på Frösön och finns dokumenterad redan under vikingatiden. Jämtarna har genom tiderna varit framgångsrika affärsmän som bedrev handel både mellan Norge och Sverige. I december varje år var det “förjulsmarknad” i Trondheim följt av Levangermarknaden och Rörosmarknaden i februari. I mars var det sedan Gregoriemarknaden. Man färdades med häst och släde i långa karavaner över fjället, så kallad forkörning. Den vanligaste färdleden över fjällen gick över nuvarande Skalstugan till Verdalen och Levanger samt därifrån vidare till Trondheim.

Försäljningen på Gregoriemarknaden har skiftat genom tiderna från salt, myrmalm och torkad fisk till renstek, liar och hästhandel. Hemslöjden har alltid varit central och idag finns även kläder, smycken, godis och lokalt mathantverk såsom ost, bröd och rökta korvar.

Några som tagit vara på gamla traditioner på marknaden är föreningen Jamtlis gynnare som steker kolbullar i genuin skogshuggarstil längst upp på torget. Kolbullar är en energirik delikatess som var vanlig mat för skogshuggare, kolare och flottare förr i tiden under långa perioder ute i skogen utan tillgång till färska råvaror.  

Emma Arnesson
Emma Arnesson, Hej Främling

Ja visst är det något speciellt med kolbullar; att samlas runt elden, doften av grillrök och fläsk medan man väntar. Jag får min kolbulle serverad i en flottig servett, ett stycke jämtländskt kulturarv. Det är salt, frasigt och otroligt gott! Är det kanske Jämtlands nationalrätt?

Efter besöket hos Jamtlis gynnare är det dags för Årets Gregorius som i år går till Emma Arnesson för sitt arbete med integration genom föreningen “Hej Främling” och dokumentärserien “Känn dig som hemma”. Heja Emma!

Göte Murén

_dsc0034Föreningen Jamtlis gynnare

Vad är det som gör era kolbullar så unika?

- Våra kolbullar är gjorda enligt ett recept från jägmästaren Bo Bergström som var född i ett skogsarbetarhem. Även min pappa gjorde kolbullar på det här gamla viset och det är vatten, mjöl, salt och fläsk. Inga konstigheter, säger Göte Muren från Jamtlis gynnare.

Göte förklarar att vissa försöker att göra kolbullarna annorlunda men då blir de inte genuina.

- Vi använder inte bakpulver eller serverar kolbullarna med lingonsylt för det hade man inte i skogskojan. Det vi skulle önska idag är att vi kunde använda amerikanskt fläsk men det är tyvärr för dyrt att köpa in. Då behövs inget extra fett, nu måste vi steka i rapsolja.

Det ligger mycket arbete bakom kolbullarna.

- Vi gör allt från början, förklarar Göte. Veden har vi sågat och klyvt för hand, torkat och kört in i en lada. Sedan köper vi fläsk som vi tärnar och fryser in. Inför marknaden måste vi se till att det finns folk och tillräckligt med ved. Transporter ska ordnas. Det är viktigt att allt är fräscht och det ska vara rätt temperatur på fläsket.  

Julia Hallqvist

Skribent och fotograf på Jämtlandsguiden. Jag älskar att skapa engagerande innehåll som fängslar och berör.

julia har 22 inlägg så långt.Se alla inlägg av julia