Glösa – en kulturskatt med spår från forntiden

Upplevelsecentret Glösa-Jägarstenåldern ligger i Alsen mellan Åre och Östersund och är naturskönt beläget med utsikt över Alsensjön och Oviksfjällen. Det är ett fint besöksmål för alla åldrar där du kan uppleva den trolska stämningen som råder vid ristningarna runt Glösabäcken och hänga med på en upplevelseresa som tar dig tillbaka till älgklanens rike.

Glösa-Jägarstenåldern är framför allt känt för sina 6 000 år gamla hällristningar. De har ett lättillgängligt läge på stenhällarna runt Glösabäcken tack vare en tillbyggd trappa och plattform. Totalt finns ett 60-tal ristningar, majoriteten älgfigurer, varav många har målats på senare tid för att öka synligheten. Figurerna har knackats eller huggits in i stenhällarna med vassa stenar. De är välbevarade då stenhällarna består av offerdalsskiffer, en mycket hård och svårvittrad skiffer. Is och översvämningar har också förhindrat lavar och mossor att få fäste. I Glösabäcken finns även en slipad sten som har formen av en älg.  

Vad betyder egentligen de märkliga ristningarna?
Under 1900-talet var den vanligaste tolkningen att man ristade in djur för att få god jaktlycka men mycket tyder på att de också kan ha en religiös innebörd med grund i animism; tron på att allt i naturen såsom växter och djur har en själ. Glösa var sannolikt en kultplats där man samlades för att hylla älgen. I Sibirien finns en myt som beskriver älgkon som världens moder.

glosa2De första stenåldersjägarna vandrade troligen in i Jämtland/Härjedalen för omkring 8 000-9 000 år från Norge i väster. De levde huvudsakligen av jakt och fiske och älgen var ett viktigt byte. Älgen gav dock långt mer än bara kött. Man tillverkade bland annat kläder, remmar och båtar av skinnet medan horn och ben användes till redskap och vapen.
- Vid arkeologiska utgrävningar av boplatser i Norrland från den här tiden har man huvudsakligen hittat brända ben av älg. Det är därför vi kallar det för älgklanens rike, berättar Curt Lofterud, grundare och initiativtagare till Glösa-Jägarstenåldern.

På Glösa erbjuder man även guidade turer där du kan lära dig mer om fångst- och jägarkulturen som levde här under stenåldern; deras vardagsliv, tankar och tro. Man använder sig mycket av storytelling för att levandegöra historien. Du blir guidad genom myter, rådare och schamaner. Här finns också en originell samling med rekonstruktioner baserade på verkliga stenåldersfynd, omsorgsfullt tillverkade av hantverkare med expertkunskaper. Du hittar allt från redskap, verktyg och kläder till musikinstrument, vapen och färdmedel. Här finns också en unik vinterhydda som visar hur man bodde vintertid samt ett system av fångstgropar som användes för att fånga älgar fram till mitten av 1800-talet.

Inspiration till många av berättelserna på Glösa har Curt hämtat från animistiska trosföreställningar. Mycket har han hittat i rysk litteratur från tiden innan ryska revolutionen 1917.
- Efter det förbjöd man all gammal folktro och skrämde upp folk så att de inte vågade berätta. Men som tur är finns mycket nedskrivet och det har även översatts till engelska, förklarar Curt.

Glösa-Jägarstenåldern tar man även emot barn och skolklasser på dagläger där man förutom guidning med hällristningar och folktro även får möjlighet att leva lite stenåldersliv.
- Eleverna blir tilldelade ett namn som t ex: “Ditt namn är Björn. Du är en stark och uthållig jägare som ska skaffa mycket mat till oss i klanen”. Därefter får de prova på olika aktiviteter, såsom spjutkastning och pilbågsskytte. De får även tillverka brummare, som är ett musikinstrument från stenåldern. Vi tillagar röding i kokgrop. Dagen avslutas med en brummarkonsert på ängen, förklarar Curt.

glosa1

Prisexempel
Paket med älgskavssoppa, tunnbrödsstut med älgröra, dryck samt kaffe + stor guidning, 150 kr/person. Rabatt vid större grupper.

Välkommen till Glösa och älgklanens rike - en hyllning till älgen!

Oversatt av Rita Simonsen

Glösa-Jägarstenåldern
Glösa
835 93 Alsen

Tel: 070 - 641 59 69

E-post: allanborgsten@telia.com
http://www.glosaalgriket.se/

 

Öppettider 2017
Glösa-Jägarstenåldern har öppet alla dagar 12-17 från juli till augusti. Resten av året erbjuds gruppvisningar mot förfrågan. Större grupper med fler än 15 personer behöver alltid förbokas om man vill ha guidning och mat. Enklare servering finns med älgkavssoppa, tunnbrödsstut, kaffe och läsk.

Bra att veta
Stenhällarna runt bäcken kan vara riktigt hala, stanna gärna på plattformen. Glösa-Jägarstenåldern är ett fornminnesområde och enbart ett besök kostar därför ingenting. Besök till Älghallen kostar 50kr/person och då ingår en guidning på 30-45 min. Barn/ungdom upp 17 år har gratis entré.

I anslutning till Glösa finns även ett flertal vandringsleder, bland annat St Olavsleden mellan Selånger och Trondheim och en ca 4 km lång stig som leder fram till en vacker utsiktsplats. För vägbeskrivning, priser och mer information, besök gärna hemsidan.

Julia Hallqvist

Skribent och fotograf på Jämtlandsguiden. Jag älskar att skapa engagerande innehåll som fängslar och berör.

julia har 22 inlägg så långt.Se alla inlägg av julia