Glada Lådan går i bräschen

glada-ladan-1Hon har utsetts till Jämtlands mest företagsamma person, hon har blivit prisad som årets gröna guldföretagare och hon har vunnit årets miljöpris. Det är ingen tvekan om att vinden blåser i rätt riktning för Eva Hallin som driver företaget Glada Lådan.

Det hela började för fem år sedan då Eva fick följa med Liw Ekerwald och Matskrået på en liten rundresa till några mathantverkare i länet.
- De gjorde så makalöst goda produkter. Jag blev så imponerad, tänk vad mycket kvalitetsmat som produceras här i länet! Samtidigt kunde jag höra många klaga på att det är svårt att hitta den lokala maten, och jag började fundera på vad som behövde göras.

Det var starten för den plattform för handel av lokal mat som hon började bygga. Hon startade först en webbshop och öppnade sedan en liten matbutik i Östersund. Tanken var att kunderna skulle kunna beställa en låda med mathantverk och råvaror från gårdarna runtom i länet och hämta den i Glada Lådans butik eller få den levererad direkt till dörren. Sedan dess har verksamheten tagit fart  ordentligt. Eva samarbetar idag med runt 40 utvalda gårdar. Många av dem är ekologiskt certifierade och alla tar mycket väl hand om djur och natur. De använder minimalt med tillsatser eller inga alls.
- Det finns hur många gårdar som helst i Jämtland och Härjedalen som gör de mest fantastiska produkter, säger Eva. Jämtland vinner varje år flest antal medaljer i Mathantverks SM, tar priser i Chark SM och några jämtländska ostar har även vunnit medalj i World Cheese Award.

glada-ladan-22015 blev du utsedd till Jämtlands mest företagsamma person. Vad är det som gör att just du har lyckats?
- Svårt att säga. Olika verksamheter behöver olika typer av personligheter. Den här verksamheten visade sig vara en bra kombination tillsammans med min personlighet. Först och främst tänker jag utifrånkundens perspektiv. Jag är väldigt lyhörd för vad kunderna säger, något som jag tror passar bra för den här verksamheten. Och jag ser sällan några hinder, vilket ibland kan vara till min nackdel. Här var det till min fördel. Det blir nästan roligare ju svårare det är! Jag har också en positiv inre röst, som alltid peppar mig och säger snälla saker till mig.

Vad har du för planer för framtiden?
- Jag vill göra handeln av lokalproducerad mat större. Det ska bli ännu lättare att handla och ännu fler produkter att välja mellan. Jag skulle också vilja samarbeta med hotell, campingar och fler aktörer som vill handla från gårdarna i trakten.

Vad är fördelen med lokalproducerad mat?
- För mig personligen handlar det om att jag vill veta var min mat produceras och vad den innehåller. Jag föredrar korta transporter framför långa. Småskaligt producerad mat framför storskaligt. Matvaror med så få tillsatser som möjligt. terier med så hög kötthalt som möjligt. Allt detta finns här i länet, så då känns det bra att kunna handla av den maten. Och dessutom bidrar jag samtidigt till fler arbetstillfällen i länet och en levande landsbygd.

Vad driver dig?
Att göra skillnad, skapa förändring och bidra till en mer hållbar värld. Och framförallt- att ha roligt, lusten är min starkaste drivkraft.

Eva Hallin

eva-hallin

Ålder: 42 år
Fritidsintresse: Mat! Jag lagar jättemycket mat och läser faktaböcker om mat. Jag tycker också om att resa.
Läser: Boken ”Kött” av Håkan Fellman är otroligt bra. Den rekommenderar jag alla att läsa!
Drömresa: Matresor till andra kulturer
Favoriträtt: Boeuf Bourguignon gjord på högrev som kokats i 5-6 timmar.

Detta är lokal- och närproducerat

glada-ladan-3

Begreppen ”lokalproducerad mat” och ”närproducerad mat” används frekvent i Sverige. Det finns ännu ingen officiell definition av hur nära när- eller lokalproducerat är. Begreppen definieras på olika sätt från person till person. För några är lokal- och närproducerat detsamma som svenskt men de flesta uppfattar uttrycken som att varan är producerad i närområdet, som t ex i ett visst län.

En vanligt förekommande definition av lokal- och närproducerat är ”mat som produceras, förädlas och konsumeras inom ett visst område där avsändaren framgår tydligt” (LivsmedelsSverige på Lantbruksuniversitetet).

Nina Marstrander

Jag är inte bara en yogalärare, coach och kommunikatör, Jag är även en trädkramare och mamma.

nina har 3 inlägg så långt.Se alla inlägg av nina

293 tankar om “Glada Lådan går i bräschen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *