Frösön, en stor ö med historia

Mitt i Storsjön ligger Frösön, kopplat till fastlandet med broar och var en gång centralort för trakten. Här är det skidbacke, flygplats och mycket aktivitet året om. 

När man är i Östersund så borde man ta vägen förbi Frösön och kolla på Frösöstenen eller testa skönt häng i Surfbukten. Du åker oftast igenom här till eller från flygplatsen och här finns det båda hotell med spa och flertalet kaféer och restauranger. Det finns årliga arrangemang som Arnljotspelen och Jämtland Game Fair som lockar fastboende och besökande, samt flera fina utsiktsplatser.

Är man mer man aktiv finns det golf här på sommaren och skidåkning på vintern. Boende finns här i tillägg till hotellet, både vandrarhem och campingplats. 

Bynäset, ett underbart fritidsområde

Bynäset är ett gammalt militärområde, så stora delar är fortfarande avspärrad och det finns fortfarande risker för oexploderat ammunition. Men hela kanten runt är städat och ska vara säkert. Här kan du vandra eller cykla rundt den ca 6,5 km långa stigen och uppleva en otrolig utsikt över Storsjön.

Läs mer om regler kring Bynäset på kommunens hemsida.

Om Frösön; upphov och historia

Ön har fått sitt namn efter fruktbarhetens, kärlekens och livskraftens gud, Frö. Här ligger den Sveriges nordligaste runsten, ett monument till kristnandet av Jämtland, men också till den bro som för nästan ett millennium sedan kopplat i hop Frösön med fastlandet. Frösön var gamla centralorten och en rik plats med mycket handel. Östersund skapades för att svenska staten skulle kunde ha kontroll på det som hände på Frösön. Med åren har de slagits ihop, så idag är Frösön en del av Östersund och Östersunds kommun.

Daniel Kåven

Daniel Kåven är en eldsjäl från Norge som verkar för att utveckla Jämtland som region och synliggöra de möjligheter som finns här.

kaaven har 61 inlägg så långt.Se alla inlägg av kaaven