Fartfylld vattenaction med Jope Fors & Fjäll

JoPe Fors & Fjäll i Åre tar dig med på ett äventyr i de vilda strömmarnas magiska värld. Söker du en rolig utomhusaktivitet fylld med spänning, utmaningar och action kan forsränning vara något för dig. Adrenalinet är på topp och du blir garanterat blöt! På köpet får du oförglömliga minnen och en naturupplevelse utöver det vanliga!

Jope Fors & Fjäll

Jonas Persson driver JoPe Fors & Fjäll och har arrangerat äventyr och aktiviteter i Årefjällen sedan 1989 - perfekt för företagsgrupper, kompisgäng, familjer, möhippor och svensexor. Man erbjuder även färdiga paket för skolklasser där du kan forsränna, rida, klättra, bada badtunna och mycket mer. Kost och logi ingår. JoPe Fors & Fjäll är också ett av få företag i Sverige som har licens att utbilda forsränningsguider.

Säsongen för forsränning sträcker sig från 20 maj-30 sep och man anordnar turer dagligen om vädret tillåter. Forsränningen sker huvudsakligen på tre forssträckor; Tångböleströmmarna, Vålån och Gevsjöströmmarna. Turerna skiljer sig åt i svårighetsgrad, allt från medelsvåra turer till mer avancerad och adrenalinfylld rafting. De medelsvåra turerna är lite mer familjevänliga med snällare forsar och lugnare vatten däremellan. De mer avancerade turerna består av häftig utförspaddling i branta forsar.
- På en av de tuffare turerna kör vi till och med genom ett vattenfall. “Här ska vi väl ändå inte åka”, sa en av våra tidigare deltagare, berättar Jonas

Vad är det bästa med att forsränna i Åre?
- Åre är som vackrast om sommaren. Fina sommardagar är det ofta över 20 grader varmt i älven och då forssimmar vi oftast under turen. Man har mycket roligt bus på vägen. Det är en härlig upplevelse fylld med äventyr, gemenskap, glädje och storslagen natur, säger Jonas.

Är det farligt att forsränna?
- All forsränning sker på egen risk men säkerheten kommer alltid först. Vi har en hög säkerhetsnivå med erfarna, välutbildade guider som tar er tryggt ned för forsen. De känner till forsarna och trakten väl. Alla får en grundlig säkerhetsgenomgång och träning i paddelteknik innan de ger sig ut i forsen.

Jope Fors & Fjäll

Hur går det till?
- Forsränning sker i gummiflotte där du aktivt hjälper till att paddla. Du får låna utrustning av oss, såsom våtdräkt, hjälm och flytväst. En vanlig tur tar 5-6 timmar tur och retur från Åre och då ingår fika, kaffe/the/saft smörgås eller vildmarkslunch.

Jonas tipsar även om ducky; en uppblåsbar forskanot för två personer som ger lite extra spänningsfaktor. Instruktioner ges av guiderna och du paddlar mellan gummibåtarna på forsränningsturerna. Du kan också prova på riverboard, där du lär dig att surfa genom forsarnas vågor och valsar liggandes på en bräda.

Förutom vattenaktiviteter erbjuder företaget även guidade grotturer och prova på-klättring. Man anordnar bland annat turer i kalkstensgrottan Kvarnbäckslabyrinten norr om Åre som består av ett 450 meter långt grottsystem. Du som vill ha en utmaning på hög höjd kan prova en dags fjällklättring i Storlien.

Prisexempel forsränning
Familjepris 2 vuxna och 2 barn (en familj), 2500 kr
Pris heldag avancerad rafting, 1000 kr/person

Bra att tänka på
Rekommenderad åldersgräns vid forsränning är 10 år. För de avancerade turerna har man en åldersgräns på 18 år och du måste vara en god simmare och i fysiskt bra form. Ta med egna träningsskor och yllestrumpor.

Välkomna på ett forsande äventyr med Jope Fors & Fjäll!

Oversatt av Daniel Kåven

Jope Fors & Fjäll
Hosbacken 7
UNDERSÅKER

Tel: 0647-314 65
Mobil: 070-665 95 43
E-post: info@jope.se
http://jope.se/

 

JoPe Fors & Fjäll drivs av Jonas Persson tillsammans med Åsa Persson Kjellgren. Båda utbildade sig på Fjälledarlinjen i Storuman. Jonas började med äventyrsaktiviteter redan 1986 i Storlien och startade JoPe Fors & Fjäll 1989.

Jonas har 30 års erfarenhet av forsränning och klätterkurser. Han utövar själv alla de aktiviteter som firman säljer - för att bibehålla kompetensen och för att veta säkert vad han talar om. Han är också säkerhetschef på firman och innehar även licens att utbilda guider. Flertalet av guiderna på JoPe Fors & Fjäll har jobbat länge och de flesta har även den internationella SRT utbildningen. JoPe Fors & Fjäll har certifierat sig med ekoturismföreningens märkning Naturens Bästa vilket innebär att man tar hänsyn till djur, natur och hållbar turism.

Julia Hallqvist

Skribent och fotograf på Jämtlandsguiden. Jag älskar att skapa engagerande innehåll som fängslar och berör.

julia har 22 inlägg så långt.Se alla inlägg av julia