Bryggerier i Jämtland

Jämtland och Härjedalen bjuder på 17 bryggerier, en resa i smaker och upplevelser. Det är till största delen småskalig produktion med egen lokal känsla och en historia. Vissa brygger till egen restaurang eller kan endast testas på några få platser i länet, andra har även sina sorter på Systembolaget. 

Upplevelser

Utöver att uppleva bryggerier och restauranger för att testa på regionens många smaker och stilar, så finns det ett flertal evenemang. Många platser i länet har man provsmakningar där flera av länets bryggerier är representerade. Varje år i februari är det Maltfestival i Östersund som erbjuder provning av båda lokal öl och whiskey. En av våra bryggerier gör även egen mjöd och vin.

Det finns möjligheten hos flera av våra restauranger att prova de olika ölen, men kolla gärna vart, för vissa bryggerier är i så liten skala att endast ett fåtal serverar de. På systembolagen i Jämtland kan man hålla öga efter de blå lapparna för att hitta lokalproducerad öl. Jämtarna är stolta över sitt hantverk, något som märks på allt de skapar, en kärlek som man inte hittar överallt.

Bryggeri historia

I norden var Mjöd gudarnas dryck och vikingarna hade det som en viktig del av sin kultur, i Norrön mytologi fanns även geten Heidrun som hade mjöd i sina spenar. Runt 1100-talet kom ölet till Sverige med cisterciensmunkarna, i början var det endast munkarna som gjorde det i sina kloster. Med tiden lärde folket sig att göra egen öl och under 1800-talet så kom nya tekniker och kunskap som utökade tillverkningen i Sverige. Efter ett uppehåll från 1922-1955 så kom började bryggningen men var då till största delen stora bryggerier och i början av 90 talet fanns det ca 20 i hela Sverige. Senare åren har småskalig bryggning ökad stort och vi har idag ca 300 mikrobryggerier i Sverige.

Daniel Kåven

Daniel Kåven är en eldsjäl från Norge som verkar för att utveckla Jämtland som region och synliggöra de möjligheter som finns här.

kaaven har 61 inlägg så långt.Se alla inlägg av kaaven

255 tankar om “Bryggerier i Jämtland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *