Arnljotspelen 2018

Dramat om Arnljot tar dig tillbaka till en tid av stor omställning i Jämtland, en tid då asatro och kristendom var en del av Jämtland. Arnljotspelen får man uppleva på en utomhusscen med otrolig vackra, natursköna vyer över Frösön och Storsjön.

Teaterföreningen Arnljotspelen är en amatörteaterförening som har som sitt främsta syfte att varje sommar uppföra Wilhelm Peterson-Bergers vikingadrama Arnljot. Föreningen vänder sig till alla som är intresserade av att delta i en teaterproduktion. Det krävs inga förkunskaper och det finns inga inträdeskrav. Alla som vill vara med är välkomna – ung som gammal – vare sig man vill stå på scen eller finnas med på någon annan plats i produktionen. Allt under ledning av en professionell regissör och glada föreningsmedlemmar.

Sedan 1935, då kompositören Wilhelm Peterson-Berger omskapade operan Arnljot till ett taldrama, så har Arnljotspelen uppförts på Arnljotlägden av entusiastiska medlemmar. Arnljotspelen innehåller fortfarande musiken skriven av Wilhelm Peterson-Berger, och varje års uppsättning skiljer sig från sina föregångare både i tempo, inriktning och aktörer.

Vikingadramat Arnljot, som i original omfattar tre akter, hämtar sin inspiration från historiske Arnljot Gelline i Snorre Sturlassons saga om den norske konungen Olav II Haraldsson – den helige. Dramat utspelar sig i brytningstiden mellan kristendom och hedendom runt 1025-talet och då gjorde både norska och svenska kungar anspråk på Jämtland.

När var första eventet och vad är syftet?
Första gången Arnljot sattes upp var sm opera i början av 1910-talet, och då under ledning av Wilhelm Peterson-Berger själv. Därefter under som ett taldrama från och med 1935. Ett antal olika professionella regissörer har genom åren tagit efter uppgiften att varje år regissera dramat. Alla aktörer/skådespelare är amatörer då detta var ett av kraven som Peterson-Berger själv satte.

Vad tror ni drar mest folk?
Trots att detta evenemang nu har passerat 80 spelår, är det idag lika aktuellt ämne som när det skrevs. Varje års uppsättning skiljer sig både i inriktning, tempo och aktörer vilket gör att det blir en ny upplevelse varje gång. I år är det Hans Qviström som regisserar. Han har tidigare regisserat Arnljot under 2001-2010 och 2017, så detta är ett kärt återbesök samt innebär att han gör sitt tolfte år som regissör för spelen.

Tips och råd inför eventet?
Teaterföreningen Arnljotspelen spelar varje föreställning på en utomhusscen, oavsett väder. Så glöm inte att vara klädd efter väderleken.

Plats: Arnljotlägden, Frösön

Datum och tider
6 juli, 19:00
7 och 8 juli, 15:00
9 och 10 juli, 19:00
12 och 13 juli, 19:00
14 och 15 juli, 15:00

Daniel Kåven

Daniel Kåven är en eldsjäl från Norge som verkar för att utveckla Jämtland som region och synliggöra de möjligheter som finns här.

kaaven har 61 inlägg så långt.Se alla inlägg av kaaven

321 tankar om “Arnljotspelen 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *