Åre Extreme Challenge 2017

Åre Extreme Challenge är ett äventyr för de som vill utmana sig själva genom multisport. Atleter från hela Skandinavien tävlar i grenarna paddling, cykling och löpning i en storslagen terräng i Jämtland.

Datum: 1 juli 2017, tävlingen pågår alltid helgen efter midsommar varje år.

Plats: Åre

Åre Extreme Challenge startade 1997 och var den första multisporttävlingen i Sverige. Idag är det nordens största och mest populära multisporttävling. Det är en endagstävling som består av 25 km kajakpaddling i fors och sjö, 15 km bergslöpning (med 1 000 m stigning) och 32 km mountainbike. Deltagarna tar sig från starten nedanför Tännforsen på älv, över berg och längs stigar till målet på Åre torg. Man kan tävla individuellt eller i lag. Tävlingen har vuxit sig större för varje år och lockar idag, tack vare prispengar, även till sig världseliten i multisport.

Om arrangörerna, vision och drivkraft

Vi (Scott Cole och Henrik Weile) övertog eventet hösten 2016. Vi har ett mål med eventet och det är att locka fler ut till Jämtlands natur. Varför? För oss är naturen den självklara tävlingsarenan. Upplevelsen av det jämtländska landskapet öppnar ögonen för naturens värde och behovet av att bevara den.

Vad tror ni drar mest folk?

Naturen! Och så klart racet för tävlingsmänniskor. Men de flesta gillar en lång dag ute i naturen …

Bra att tänka på

För er som tävlar i Soloklassen så är det den tävlandes ansvar att komma väl förberedd till startlinjen. Grundläggande kunskaper i forspaddling ska kunna intygas. För er som kör Solo- och Duoklass bör ni kunna läsa en karta och vara medveten om att tävlingen går i högfjällsterräng.

Ett bra alternativ för er som vill vara med men inte köra alla tre grenar är att välja Staffettklass, då bildar man ett lag med tre medlemmar; en paddlare, en löpare och en cyklist. 

Kan man hitta på något utöver eventet?

Vi erbjuder även två andra event i samband med ÅEC:

- Åre Extreme Challenge – Kidz. Ett multisport aktivitet för barn på fredag, dagen innan ÅEC. Läs mer.

- Åre Extreme Challenge – Whitewater. En 5,5 km forspaddlingstävling på torsdagen innan. Läs mer.

Julia Hallqvist

Skribent och fotograf på Jämtlandsguiden. Jag älskar att skapa engagerande innehåll som fängslar och berör.

julia har 22 inlägg så långt.Se alla inlägg av julia