Tivars – en idyll i Storsjöns skärgård

Tivars gårdsmejeri är ett populärt utflyktsmål på Norderön med bästa tänkbara strandläge och fjällen i fonden, drygt 2 mil utanför Östersund. Här kan du lämna vardagen på fastlandet och njuta av den fridfulla miljön och välsmakande mat baserad på lokala råvaror.

Ön som fått sitt namn efter den fornnordiska guden Njord ligger mitt i Storsjön och kan lätt nås av färja sommartid eller isväg vintertid. Färjeturen är gratis och tar knappt 15 minuter. Passa på att spana efter Storsjöodjuret medan ni väntar. Till Tivars brygga kan du också komma med egen båt eller kanot/kajak.

Tivars är vackert beläget direkt vid stranden med en slående utsikt över Storsjön och fjällvärlden. Här finns både restaurang, mejeri, kajakuthyrning och gårdsbutik med egentillverkad ost och presentartiklar. I restaurangen tar man emot både stora och små sällskap, det finns ca 50 sittplatser inne och ytterligare 80 stycken ute på bryggan. På onsdagar är det musikkvällar med olika lokala band.

Hit kan du ta med hela släkten, gammal som ung. På Tivars finns något för alla. Restaurangen kan bokas av företag och privatpersoner till allt från konferens, födelsedagar, bröllop, dop och barnkalas. Du kan även hyra kajak och paddla mellan alla små byar, broar och öar i Storsjöns “skärgård”. Totalt finns det sex kajaker, två trampbåtar och två kanoter för uthyrning. Teambuilding-aktiviteter för företag med osttävling, musikquiz och kajakpaddling är något man också erbjuder. Det går även att kombinera besöket på Tivars med golfpaket.

Urban Olausson
Urban Olausson

- Förra året hade vi ca 10 000 gäster under tre sommarmånader på Tivars, det är ca 100 st/dag, uppger Urban Olausson som driver Tivars gård.

En stor del av besökarna är lokalbor och så kallat “båtfolk” som tar båten över till ön för att avnjuta en god lunch men de har även haft större och mer långväga sällskap från Norge. Urban har tidigare drivit Verkö slott i Storsjön från 1993-2007 med gott resultat. De var dock ganska slitna efter 14 år och sade därför upp arrendet. I två års tid funderade de sedan på vad de ville göra.

- Priserna blev bara sämre och sämre så vi bestämde oss för att förädla de egna produkterna på gården. Vi började på Eldrimners kurs i mathantverk. Tanken var från början att göra glass men vi gick snabbt över till ost, berättar Urban.

Osttillverkning var helt nytt för Urban men har en lång tradition på Tivars gård.

- Ostskepp har alltid funnits här och min mamma gjorde lite ostar ibland. Längre tillbaka var det sjöförfall här höst och vår på grund av att vi bor på en ö. 1-2 veckor gick det varken att ta sig hit eller härifrån. Då var man tvungen att förädla sin egen mjölk så då tillverkade de smör och ost som man fick klara sig på resten av året.

Större delen av osttillverkningen sker vintertid. 95 % av alla ostar säljs i gårdsbutiken och 95 % kommer från gårdens kor, endast en liten mängd get. Alla ostar har ett namn som är knutet till en plats, individ eller en historia som exempelvis Lina som är döpt efter en ko från gården och Njord från den nordiska guden som gett ön sitt namn, Njords ö.  Från början fanns inte heller restaurangverksamheten med i planen.

- Vi började med att göra om källaren här hemma på gården och köpte en 60 liters gryta för att göra ost i och efter ett halvår var det sådan efterfrågan att vi inte ens hann tillverka osten innan den var borta. Då byggde vi mejeriet och en liten ostbutik. Åker man hit från Östersund för att köpa ost så vill man ju oftast ha fika också och kanske ett glas vin i solnedgången. Men för att sälja vin måste du ha mat. Plötsligt sa det bara pang, det skrevs om oss och folk började ringa. Vi insåg ganska snabbt att folk inte skulle få plats och byggde ut serveringen med en inglasad altan. Invigningen av restaurangen i maj 2011 blev en succé med kö ända bort till ladan, förklarar Urban och pekar på en byggnad ca 100 meter bort. Men det räckte inte heller så två år senare kom bryggan.

barkostUrban tror att succén beror på alla skriverier i tidningarna och att han tidigare varit verksam i restaurangbranschen under så många år. Många gamla gäster från Verkö-tiden kommer tillbaka. Många uppskattar också den lokalproducerade maten och den avkopplande miljön där man kan sitta och titta på alla förbipasserande båtar.

- Vi använder bara förstklassiga, jämtländska råvaror. I menyn står det precis vad du äter och varifrån maten kommer, avslutar Urban.

 

Tivars Gård
Norderön 630
832 93 FRÖSÖN

070 – 385 51 52
bokning@tivars.se
http://www.tivars.se/

 

 

Norderön trafikeras av två färjeleder, en i Håkansta och en på Isön. Båda färjorna avgår varje hel och halvtimme. På Norderön finns även en 18-håls pay and play golfbana och Jämtlands äldsta kyrka. Ta gärna vägen över Mattmar om du kommer från Åre för många fina sevärdheter och utflyktsmål längs vägen.

Köket på Tivars har öppet alla dagar 1/6-31/8 kl 12.00-20.00. Därefter serveras endast enklare rätter. Boka gärna bord i förväg. Större grupper måste förbokas. Glöm inte att provsmaka alla goda ostar!

 

 

 

Julia Hallqvist

Skribent och fotograf på Jämtlandsguiden. Jag älskar att skapa engagerande innehåll som fängslar och berör.

julia har 22 inlägg så långt.Se alla inlägg av julia

Kommentera