Petter Stordalen

Vi hälsade på hos Petter Stordalen på Nordic choice högkvarter i Oslo, för att ställa lite frågor till den levnadsglada hotellgiganten. Han gjorde stort intryck på oss med hans lediga sätt, hans entusiasm och intensiva personlighet. Vi satt ute i solen med honom i över två timmar och la märke till hur han även var uppriktigt intresserad av oss som individer, vilket man nog inte förväntar sig av en hotellmagnat med mer än 14 000 anställda.

Det nybyggda hotellet Quality Hotel & Resort Frösö Park öppnade nyligen sina dörrar. Vad var det med hotellet som lockade er att göra det till en del av Quality Hotel?

Det ligger bredvid en av Sveriges populäraste kyrkor att gifta sig i (Frösö Kyrka). Mye mer än ett hotell, de er ett spa och ett stor konferensavdelning og så kan man gå på skid alldeles utanför. För oss att få ett stort flott Quality Hotell i den marknaden är helt fantastisk.

När Björn (Hemmingson) kom till oss for lang tid seden så tänkte jag att det är helt rätt, vi är en stor aktör i spa-marknaden och så är vi nordens största aktör i konferensmarknaden och så får vi ett hotell som omfangnar alla deler. Jag tyckte det var spännande från dag ett!

Det är det tredje hotellet som ni äger i Jämtland, vad är det speciella med Jämtland?

Jag satsar i Jämtland eftersom jag tror på Jämtland. Mina hotell går bra. Gästerna gillar att sova där, äta där och träffa sina vänner där. Så mycket mer än så behöver jag inte. Sen skadar det ju inte att jag har en förälskelse till länet. Det är inte bara så att jag har hotell där utan jag har också en privat stuga i länet som jag mer än gärna besöker. Jag har ofta tänkt att ifall man skulle stoppa ner Norge och Sverige i en mixer och köra några varv så skulle resultatet bli Jämtland. Det är mycket små skillnader. Vi är jordnära och rekorderliga människor som man kan lita på och som gillar messmör.

Vad är skillnaderna mellan att driva hotell i Norge gentemot i Sverige?
Vad mynnar det ut i för skillnader?

Det är en större tydlighet i Sverige än i Norge. Sverige är ordning och reda och löning på fredag. Sverige har ett sånt där industritänk där det tar lång tid innan besluten fattas men när de väl skett så går alla i takt och vet vad som ska göras och vad som är beslutat. Norge har en kortare beslutsprocess men med otydligare beslut som gör att det ger mer utrymme för kreativa tolkningar om vad beslutet egentligen innebär.

Hur skiljer sig personalen och företagskulturen mellan Norge och Sverige?

Jag är kanske inte så upptagen i att se skillnader och jämföra människor på det sättet. Jag har jobbat länge i Sverige och med svenskar och vet att de är super serviceminded, positiva, har massor utav arbetsglädje. Jag ser väldigt lite skillnader mellan oss och det är väl just därför som Nordic Choice Hotels så snabbt kunnat byggas upp i våra båda länder och blivit uppskattat. Jag tror att frågar du en järpenbo, en från Funäsdalen eller någon från Röros om skillnader mellan svenskar och norrmän så skulle hon nog inte begripa frågan. Vi är ju i mycket samma folk med samma typ av värderingar och sätt att vara på.

Om du var tvungen att helt byta bransch, vilken bransch skulle du byta till?

Helt byta bransch?? Chef för Arbetsförmedlingen i Norge eller Sverige kanske. Men jag kommer aldrig byta bransch, jag älsker hotell!

Hur gör du för att varva ner eller hämta kraft?

Morgonen när jag kommer in och möter de anställda så fylls jag av energi. Jag är mye roliger än mange tror. Om du hade frågat min dotter eller mine söner hade de berättat om hur jag är på ferie, hur pappa lägger sig ner på en solsäng säger att han ska arbeta men ligger egentligen där med en bok innanför papperen, jag ligger bare och slapper, jag tar det helt med ro. Jag har även min morgonjogg. Jag älskar långa luncher och tycker siesta är det mest fantastiska som någonsin uppfunnits, att sova efter en lång lunch.

Vad är din drivkraft?

Glädjen över att se månge männsker som är mye duktigare än mig lyckas. Se männsker voxa. Månge historier där mänsker har börjat från botten och jobbat sig till toppen. Han som leder bolaget idag, Torge Sillseth, han begynte i köket och har nu ansvar för 14 000 anställda.

stordalen-2Du verkar ha ett väldigt bra självförtroende. Oroar du dig och tvekar du någonsin?

Mange ganger. Varje dag, jag är ju en tvivlare. Därför har min filosofi varit att anställa personer som är bättre än mig själv. Det är det ända sättet att reducera de felen jag gör. Jag har vargtimmen inom mig när jag vaknar mitt i natten och icke for sove och alle bekymmer kommer in över mig och jag tänker och oroar mig för barnen att de har det bra för familjen, för Gun hill. Jag tveker mye, jag gör fel men ska de gör noe så må de ibland göra feil.

Är det en stor skillnad på dig privat och från vem du är inom offentligt och inom företaget?

Om du googlar mig så får du nog ett intryck att jag är en superexponert och flashig kläder och fine biler og store fester och så. Men det är icke livet mitt. För det enda media skriver om är festdagene eller när jag inviger hotell. Torgel min Vd beskrev det på följande sätt, han blev spurt en gång, det är som ett isfjäll, det ni ser av Petter är endast toppen. Ungefär som fotbollsspelaren som man ser hoppar in på planen och får ett perfekt pass alldeles framför mål. Ni ser icke mig när jag är i bolaget.

Magnus Pihl

Magnus skapade Jämtlandsguiden i sin tryckta form 2014, och hans artiklar är kvar i även i den digitala tidningen.

magnuspihl har 10 inlägg så långt.Se alla inlägg av magnuspihl

Kommentera