Körsång som förenande kraft

The Rockin´ Pots är en kör som förenar invandrare och svenskar genom att uppleva musik tillsammans. Musiken fungerar som ett gemensamt språk och efter två timmars repetition har alla deltagarna upplevt samma känslor vilket främjar samhörighet och integration. Det är en mötesplats där man kan uttrycka ett budskap; kärlek och fred.

Jämtlands Musikskola är företaget som bidrar till att skapa möten och gemenskap mellan svenskar och nyanlända invandrare genom den multikulturella kören The Rockin´ Pots. Idén till kören föddes när Jonas och Rosmari som driver Jämtlands Musikskola, tog emot en praktikant från asylboendet i Grytan utanför Östersund.

- Vi kände genast att vi ville göra mer för de övriga ca 300 personer som bodde på förläggningen. Många asylsökande är av naturliga skäl rädda, deprimerade och oroade för framtiden och med körsång kan vi på vårt sätt bidra till friskvårds- och integrationsarbetet, säger Jonas.

I januari 2015 startade kören och föreningen The Rockin´ Pots som drivs ideellt av Jämtlands Musikskola med stöd från fadderföretag i Jämtland och Östersunds kommun. Man har även ett nära samarbete med organisationen Hej Främling!. Namnet föddes under en körövning på asylboendet i Grytan och betyder “de rockande grytorna”.

Jag är lite spänd inför kvällens körövning. När jag har parkerat bilen inne på området förstår jag plötsligt varför 30 flyktingar vägrade kliva av bussen när de anlände den 31 december 2014. Den gamla militärförläggningen är på intet sätt välkomnande och ligger ensligt inne i skogen, ca två mil från Östersund. Nervositeten släpper dock snabbt då jag möts av en otrolig värme inne i sånglokalen där ett 60-tal personer har samlats, både kvinnor och män i varierande åldrar och nationaliteter. Även några barn deltar. Fördelningen är ungefär 50/50 svenskar och invandrare. Här är alltså platsen där asylsökande och svenskar möts - och blir vänner.

Vi börjar med en övning “mirror a friend” där man ska spegla en vän med rörelser till musik. Efter en stund får man byta partner, ett roligt och kravlöst sätt att närma sig varandra och överbrygga kulturella och språkliga barriärer. Vi övar svenska fraser tillsammans som vi sedan sjunger. Därefter följer en bred repertoar av svenska låtar som först översätts till engelska och därefter till persiska och arabiska innan vi börjar sjunga, för att alla deltagare ska förstå dess innebörd. Bakom varje låt finns nämligen en historia och en mening. Vi sjunger bland annat Tomas Ledins “Det finns inget finare än kärleken”. Några spelar trumma och maracas. Det märks att detta är veckans höjdpunkt för många. Stämningen är hög, folk klappar i händerna och hela golvet gungar.

Musik är så mycket mer än bara ljud och melodier. Musik hjälper till att uttrycka känslor när orden inte räcker till.

Sedan kommer en låt på persiska och det är omöjligt att inte bli berörd av den unga mannen från Afghanistan som stämmer upp i sång bredvid mig. Det är vemodigt, känslosamt och starkt. Det går rakt in i hjärtat och jag får rysningar över hela kroppen. Tänk vad musik kan förmedla, jag förstod vad låten handlade om utan att förstå ett ord. Sången handlar om kärleken till hemlandet men också om hur krig, åtal och förföljelse ödelägger, förklarar han för mig efteråt. Musik är så mycket mer än bara ljud och melodier. Musik hjälper till att uttrycka känslor när orden inte räcker till.

Jag har intervjuat Jonas Hagström, grundare till The Rockin´Pots.

Hur påverkas deltagarna i kören?

- Många deltagare uppger att de blivit mycket gladare och piggare av att delta i kören. Några har till och med slutat med sömntabletter och antidepressiva, svarar Jonas.

Han förklarar vidare att sång är vetenskapligt bevisad friskvård, vissa landsting skriver till och med ut körsång på recept. Man får en höjd nivå av ”må bra-hormonet” oxytocin av att sjunga. Oxford University har dessutom gjort en forskningsstudie som visar att körsång är den aktivitet som på kortast tid skapar gemenskap och samhörighet i en grupp.

Sång som integration, hur fungerar det?

- Vi övar tillsammans varje vecka. Körövningen leds av professionella körledare och hit är alla är välkomna, både invandrare och svenskar. Vi sjunger det mesta på svenska, för att de asylsökande ska lära sig språket.

Jonas berättar att intentionen från början var att bidra med en meningsfull och hälsofrämjande aktivitet, integrationen var bara en välkommen bonus. Folk började lära känna varandra och de asylsökande lärde sig svenska. Många på asylboendet i Grytan har fått praktikplats och hjälp med boende tack vare det nya nätverket som kören har gett dem.

- Att skapa möten är viktigast, att få svenskar att komma ut till Grytan. Det skapar ökad förståelse och respekt för varandra, förklarar Jonas.

Berätta mer om ert samarbete med den svenska popsångaren Tomas Ledin.

- Under en konsert sjöng The Rockin´ Pots “Vi är på gång” av Tomas Ledin, som de övat på för att lära sig de svenska veckodagarna. Efter framförandet började jag prata om att Tomas Ledin skulle komma till Storsjöyran och att det vore skoj att gå dit och kolla på honom med gänget. Då svarade bara körledaren; “vaddå kolla - vi ska ju sjunga med honom såklart”. En person i publiken hörde oss och utbrast: “vet ni, jag har faktiskt Tomas Ledins telefonnummer - vill ni ha det?”, berättar Jonas.

Körledaren ringde sedan upp Tomas Ledin som blev eld och lågor. Under 2015 sjöng Ledin tillsammans med kören på Storsjöyran och under välgörenhetskonserten “Hela Sverige skramlar” "inför ett fullsatt Globen.

- Tomas Ledin har blivit en god vän och ambassadör. Han är ett bollplank i olika frågor och har hjälpt oss med finansieringslösningar och möten med sponsorer. Hans stora nätverk är en enorm resurs för oss samtidigt som hans namn ger tyngd och trovärdighet, fortsätter Jonas.

Vilka är planerna framåt?

Asylboendet i Grytan kommer att läggas ner men Jämtlands Musikskola planerar att fortsätta sitt arbete med The Rockin´Pots i Östersund istället.

- Vi har även som ambition att sprida konceptet i övriga Sverige. Norge är också intressant. Vi har inspirerat och hjälpt andra att starta upp liknande körverksamhet i Umeå, Sundsvall och Jönköping. Planer finns även på en kör i Stockholm. Ju fler som arbetar med integration genom körsång, desto bättre, avslutar Jonas.

“Music is a world unto itself; it is a language we all understand”—Stevie Wonder

 

hazhir
Hazhir
Foto: Julia Hallqvist

På körövningen träffar jag Hazhir 27 år från den kurdiska delen av Iran. Han har tidigare bott 9 månader på asylboendet i Grytan men har nu fått uppehållstillstånd, jobb och eget boende i Östersund.

- Kören är det bästa man kan göra för människorna i Grytan. En gång i veckan glömmer man allt om migrationsverket och Grytan i två timmar. Man skrattar, dansar och sjunger. Han känner sig glad, fri och aktiv, förklarar han.

Genom sången lär han också känna svensk kultur och musik. Det förbättrar dessutom språkkunskaperna. Han berättar att han brukade öva på sitt rum varje gång de fick en ny sång, han översatte alla ord och tränade på dem. Hazhir har också träffat många vänner via kören.

- Man lär känna varandra när man sjunger tillsammans.

Hazhir hade aldrig sjungit tidigare men tack vare kören i Grytan har han sjungit solo inför 350 personer på en konsert på Gamla Teatern.

- När jag fick uppehållstillstånd ville min bror att jag skulle flytta till Stockholm men jag kan inte lämna Jämtland. Det här är mitt hem. Jag älskar verkligen Östersund och Jämtland. Inte bara tycker om ... Det bästa med Jämtland är människorna, de är väldigt varma. Svenskarna har varit jättesnälla mot mig och nu vill jag göra någonting positivt för Jämtland, förklarar Hazhir.

Julia Hallqvist

Skribent och fotograf på Jämtlandsguiden. Jag älskar att skapa engagerande innehåll som fängslar och berör.

julia har 22 inlägg så långt.Se alla inlägg av julia

Kommentera