En amerikansk barista på hjul

För 13 år sedan kom Marcus till Östersund från Wisconsin i USA. Något år därefter bar färden vidare till Centralamerika där hans intresse för kaffe föddes. Under resans gång var han med om orkanen Ivan och bevittnade ett jordskred som ödelade en hel by och tillhörande kaffekooperativ. Volontärer behövdes för att gräva fram kooperativet och Marcus deltog.

- Lokalbefolkningen var enormt engagerade i återskapa det som hade raserats. Det rådde en väldigt solidarisk anda där folk ställde upp för varandra. I och med detta förstod jag hur stark roll kaffet, och allt däromkring, har i samhällsstrukturen. Både lokalt i de kaffeproducerande länderna, men även globalt sett utifrån ett större perspektiv. Vi har som konsumenter möjlighet att göra skillnad. Om vi har råd att betala lite extra för något som vi konsumerar varje dag så är det av stor betydelse för både lokala producenter och miljön. Det ligger ett enormt jobb bakom en enkel kopp kaffe. Och för så många människor är kaffet den huvudsakliga inkomstkällan.

“Vi har som konsumenter möjlighet att göra skillnad. Om vi har råd att betala lite extra för något som vi konsumerar varje dag så är det av stor betydelse för både lokala producenter och miljön.”

Väl tillbaka i Sverige har Marcus de senaste 5 åren arbetat i restaurang och café branschen. I juni 2015 fick han ett stipendium från SCAE (Speciality Coffe Association of Europe) som möjliggjorde hans deltagande i ett stort internationellt kaffe symposium som gick av stapeln i Göteborg. Av organisationen fick han också i uppdrag att sprida kunskapen om hållbar kaffeproduktion och medveten konsumtion. I samband med det köpte han en lådcykel och startade företaget Big Lake Coffee. Därigenom säljer och promotar han så kallat ”specialkaffe” d.v.s. kaffe som har odlats och skördats under ideala förhållanden och håller mycket hög kvalitet. På vintern ligger hans fokus på att hålla kurser, utbildningar, provsmakningar och föreläsningar.

Marcus Izzo

izzo
38 år, driver Big Lake Coffee

Vilket är ditt favoritkaffe?
- Kaffe från Etiopien. Det har väldigt mycket karaktär. Inom olika kulturer finns det olika traditioner kring processning och torkning av råkaffet vilket bidrar till karaktären. I Etiopien är det tradition att soltorka kaffet med fruktköttet på, något som gör att kaffet blir väldigt mustigt, fylligt och rikt.

Vilket kaffe kan man ge bort i julklapp utan att göra bort sig?
Det finns en jättestor skillnad på vad folk gillar. Mitt tips är därför att ge bort ett kaffe som är hållbart för människor och miljö. Om man vill ha ett kaffe som passar till julen så kan man tänka på att julmat ofta är ganska mustig och kryddig. Smaker som kardemumma, kanel och apelsin är förknippade med julen. Vi har flera kaffeblandningar som passar till det.

Vilket kaffe säljer bäst?
Vi säljer lite av allt, men mest mellanrost och mörkrost. Människor i Jämtland och Norrland är mest vana vid mörkrostat kaffe.

Nina Marstrander

Jag är inte bara en yogalärare, coach och kommunikatör, Jag är även en trädkramare och mamma.

nina har 3 inlägg så långt.Se alla inlägg av nina

1 tankar om “En amerikansk barista på hjul

Kommentera